Palestijnse minister gedood tijdens protestactie

Al verschillende weken gaat het er gewelddadig aan toe op de Westelijke Jordaanoever. ©Photo News

Een Palestijnse minister is woensdag gedood tijdens een betoging op de Westelijke Jordaanoever. Het is het zoveelste incident op slechts enkele weken tijd.

De 55-jarige Ziad Abu Ein werd geslagen en geduwd door Israëlische militairen tijdens een protestactie waarbij Palestijnse betogers olijfbomen wilden planten vlakbij een Joodse kolonie.

Om de rellen onder controle te krijgen gebruikten de militairen traangas en Abu Ein zou een grote hoeveelheid op zich hebben gekregen. Hij overleed even later in de ziekenwagen op weg naar een ziekenhuis in Ramallah. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas bestempelt zijn dood als een een barbaarse daad. Hij kondigde drie dagen van nationale rouw aan. Israël zegt het incident te onderzoeken.

Abu Ein was onder meer hoofd van de Palestijnse commissie die actie onderneemt tegen de Joodse kolonies in de bezette gebieden.

De spanning tussen Israël en Palestina is de laatste weken weer te snijden. Ditmaal is het vooral op de Westelijke Jordaanoever voelbaar. Zowel aan Palestijnse als Israëlische zijde vielen daar op korte tijd meer dan tien doden.

Na de dood van Abu Ein kwam het tot gevechten. Palestijnen in Ramallah sloten hun winkels uit protest en gooiden stenen naar soldaten die een Joodse vestiging even buiten de Palestijnse stad bewaken.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud