Advertentie
Advertentie

Palestijnse peuter omgebracht bij aanslag

'Wraak!' staat in het Hebreeuws naast een davidster in graffiti geschreven nabij de plaats van de brand. ©EPA

Joodse extremisten worden door het Israëlisch leger verdacht brandbommen op een Palestijns huis gesmeten te hebben. Daarbij kwam een kind van anderhalf jaar oud om het leven.

Het huis in Douma, op de Westelijke Jordaanoever, werd in de nacht van donderdag op vrijdag geraakt door twee brandbommen, getuigen buurtbewoners die het Palestijns nieuwsagentschap Ma'an sprak. Beide ouders en de vier jaar oude broer van het slachtoffer werden zwaargewond afgevoerd. De aanval is de meest opvallende in een reeks vergeldingsacties, die zich meestal manifesteert als vandalisme tegen moskeeën of het vernielen van landbouwgrond.

Doema telt zo'n 2.000 inwoners en ligt op enkele kilometers van Shilo, een joodse nederzetting waar een twintiger een maand geleden neergeschoten werd door Palestijnen toen hij huiswaarts keerde na een basketbalwedstrijd.

Palestijns politicus en vredesonderhandelaar Saeb Erekat (PLO) reageerde furieus, en had het over 'een brutale moord'. Hij noemt de Israëlische regering 'volledig verantwoordelijk' omdat ze 'al tientallen jaren oogluikend toestaat dat kolonisten en activisten de Palestijnen terroriseren'.

©REUTERS

Ook Israëlisch premier Benjamin Netanyahu (Likoed) bestempelde de daad als terrorisme, 'hoe je het ook bekijkt'. 'Israël houdt een harde lijn aan tegen terrorisme, ongeacht de daders. Mijn veiligheidstroepen hebben de opdracht gekregen om koste wat het kost de daders te grijpen en gerechtigheid te doen geschieden'.

De gewapende Palestijnse beweging Hamas riep op tot een 'dag van woede' als reactie op de aanval van afgelopen nacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud