‘Passagiers Oekraïens vliegtuig leefden nog na eerste raketinslag’

Het toestel van Ukraine International Airlines dat begin januari uit de lucht werd geschoten. ©via REUTERS

Na de eerste raketinslag waren de passagiers van het Oekraïense vliegtuig dat in januari per ongeluk door Iran uit de lucht werd geschoten nog enige tijd in leven. Dat moet blijken uit een analyse van de zwarte dozen van het toestel, zo verklaarde Iran zondag volgens het persagentschap Reuters.

Het was het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie, Touraj Dehghani-Zanganeh, die zich zondag over de analyse uitsprak. ‘Negentien seconden nadat de eerste raket het vliegtuig had geraakt, duiden de stemmen van de piloten in de cockpit erop dat de passagiers nog leefden. Na vijfentwintig seconden raakte de tweede raket het vliegtuig’, werd de man geciteerd door de staatstelevisie.

Het is de eerste keer dat er officieel uitspraken worden gedaan over de analyse van de zwarte dozen. Die waren in juli door Iran naar Frankrijk gestuurd. De Boeing 737 van Ukraine International Airlines werd op 8 januari per ongeluk neergeschoten door het Iraanse leger, net na het opstijgen vanop de luchthaven van Teheran. Alle 176 inzittenden, overwegend burgers uit Iran en Canada, kwamen om.

Iran erkende later dat het een ‘rampzalige vergissing’ van het leger was dat in de hoogste staat van paraatheid was tijdens een confrontatie met de Verenigde Staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud