Paus Franciscus bezoekt Palestijns-Israëlische scheidingsmuur

De paus werd ontvangen door de Palestijnse president Mahmoed Abbas. ©AFP

Paus Franciscus bezocht zondagochtend de bezette Westelijke Jordaanoever en reisde rond de middag door naar Israel. Hij riep Palestijnen en Israëli's op een 'uittocht naar vrede' te kiezen en hield onverwachts halt aan de scheidingsmuur tussen Israël en de bezette gebieden.

De paus kwam zondagochtend aan op de Westelijke Jordaanoever, op de tweede dag van zijn driedaagse reis door het Midden-Oosten. Na een bezoek aan Abbas, stonden een openluchtmis bij de Geboortekerk in Bethlehem en een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp op het programma.

'Ik spoor de Palestijnse en Israëlische bevolking aan, net als hun autoriteiten, om deze gelukkige uittocht naar vrede te ondernemen met de moed en vastberadenheid die noodzakelijk is voor elke uittocht', zei de paus in aanwezigheid van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Tot veler verrassing nodigde de paus de Israëlische president Shimon Peres en diens Palestijnse collega Mahmoed Abbas uit voor een gemeenschappelijk gebed voor vrede in zijn woning in het Vaticaan. Beiden hebben de uitnodiging aanvaard, berichtten Israëlische media.

Muur

Paus Franciscus hield kort na die ontmoeting onverwachts halt aan de scheidingsmuur die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft opgetrokken. De kerkleider stapte uit zijn gesloten voertuig om enkele minuten te vertoeven aan de voet van de hoge betonnen muur, op een plaats waar zich een uitkijktoren bevindt.

Tijdens de mis in Bethlehem vroeg de paus aandacht voor het lijden van miljoenen kinderen in de wereld. Hij had geen goed woord over voor een tijd 'waarin in wapens wordt gehandeld die in de handen van kindsoldaten belanden, alsmede in producten die door kleine slavenarbeiders zijn verpakt'.

In de namiddag reisde de paus door naar Israël, waar hij naar Tel Aviv en Jeruzalem gaat. Daar spreekt hij met de geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen, patriarch Bartholomeus, een vrij zeldzame ontmoeting. De beide religieuze leiders riepen op tot verdere stappen in de toenadering tussen de twee christelijke gemeenschappen, bijna tien eeuwen na het grote schisma.

Het programma van zondag is het gevoeligste punt van de reis vanwege de spanningen tussen Israël en Palestina. De reis eindigt maandag na een bezoek aan de Klaagmuur en aan Yad Vashem, het centrum in Jeruzalem voor de herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Jeruzalem heeft de Israëlische politie naar eigen zeggen 26 extreemrechtse activisten gearresteerd die in de nacht van zaterdag op zondag betoogden tegen het bezoek van de paus aan de berg Sion, waar hij maandag een mis zal opdragen. Zij gooiden met stenen en flessen naar de ordediensten bij wie er twee agenten licht gewond raakten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud