Pendeldiplomatie moet leiden tot Gazabestand

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zoeken in Egypte naar een bestand rond Gaza. ©REUTERS

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties schakelen een versnelling hoger in de zoektocht naar een bestand in Gaza en blazen verzamelen in Egypte. Maar Israël en Hamas blijven de oorlogstrom roeren.

De grootscheepse Israëlische operatie rond Gaza-stad van het afgelopen weekend - en de daarmee gepaard gaande oplopende dodentol in het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas - leiden tot bezorgde reacties. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) riep de strijdende partijen zondagnacht op tot ‘een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden’ en ‘de bescherming van de burgers in Gaza’.

De recente gebeurtenissen lijken de VS en de VN ertoe aan te zetten een versnelling hoger te schakelen in de zoektocht naar een bestand. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon begon maandag een rondreis door het Midden-Oosten. Die brengt hem deze week naar Qatar, Egypte, Koeweit, Jeruzalem, Ramallah en Jordanië.

Egypte

Caïro vormde maandag de tweede halte. Daar stonden gesprekken met de Egyptische president Abdel Fatah-al Sisi en met de Arabische Liga op de agenda. Wellicht heeft Ban Ki-moon er ook een onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die repte zich maandag ook naar Egypte. ‘Het is gewoon waanzin hier in Washington te blijven hangen’, zei hij.

Officieel scharen de VS zich nog altijd achter het Israëlische recht op zelfverdediging. Maar in de coulissen neemt de irritatie over de omvang van het Israëlische offensief in de Gazastrook toch toe. Dat bleek toen Kerry - niet wetende dat zijn micro nog aanstond - zich op een sarcastische toon uitliet tegen een adviseur over de honderden Palestijnse burgerdoden die de Israëlische operatie al opleverde. ‘Wat een gericht offensief’, klonk het.

Bestand

Het is niet zo vreemd dat Kerry en Ban Ki-moon naar Egypte afreisden voor overleg. Dat land poogde vorige week al eens een bestand tot stand te brengen tussen Israël en Hamas. Maar de inspanningen waren vergeefs. Hamas stelde zijn veto omdat het ‘niet geconsulteerd was’ over het Egyptische plan. Hamas eiste ook de stopzetting van de Israëlische aanvallen en de opheffing van de blokkade van de Gazastrook voor het over een bestand wou praten.

In een poging de impasse te doorbreken lieten de Egyptenaren gisteren verstaan dat ze bereid zijn hun vredesvoorstel te amenderen, ‘zodat het rekening houdt met een aantal eisen van Hamas’.

Kans

Maar de hamvraag blijft of het Egyptische plan enige kans op slagen heeft. Israëli’s en Palestijnen bleven maandag de oorlogstrom roeren. ‘Israël moet de aanvallen voortzetten totdat een gedemilitariseerde Gazastrook verzekerd is’, klonk het in Israëlische regeringskringen.

Hamas liet van zijn kant weten ‘niet toe te geven aan de internationale druk’. ‘Die is er alleen op gericht Israël uit zijn moeilijke situatie te redden.’

Geweld

Door het toenemende geweld raadden de Verenigde Staten hun burgers in de nacht van maandag op dinsdag alvast aan niet meer naar Israël, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever af te reizen.

De dodentol blijft ook oplopen. Na 14 dagen vijandelijkheden tussen Israël en Hamas kwamen al meer dan 580 Palestijnen om het leven. Aan Israëlische kant sneuvelden 27 militairen en twee burgers. Israël liet ook weten dat een van zijn soldaten 'vermist' is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud