Pentagon geeft video vrij over raid op Al-Baghdadi

Beelden van de raid op Al-Baghdadi ©Pentagon

Het Pentagon heeft meer details vrijgegeven over de aanval waarbij afgelopen weekend in Syrië IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi werd gedood.

Het gaat onder andere om een video waarop Amerikaanse soldaten te zien zijn die de schuilplaats van al-Baghdadi binnendringen. Daarna is een grote zwarte rookpluim te zien nadat het gebouw grotendeels met de grond gelijk is gemaakt. 'Het ziet eruit als een parkeerterrein, met grote kuilen,' zei generaal Kenneth McKenzie, de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten, die toezicht houdt op de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten. Volgens McKenzie was het altijd het plan geweest het gebouw compleet te verwoesten. 'Om te voorkomen dat het een soort bedevaartsoord zou worden.'

Om te voorkomen dat het een soort bedevaartsoord wordt, is het terrein volledig met de grond gelijkgemaakt.
Kenneth McKenzie
Amerikaans generaal

McKenzie verklaarde tijdens een briefing in het Pentagon dat de commando's vier vrouwen en een man hebben gedood nadat die Amerikaanse luchtvaartuigen hadden beschoten.

Pentagon video Al-Baghdadi

Nog volgens McKenzie werden op het terrein elf kinderen aangetroffen die in veiligheid zijn gebracht. Twee - en niet drie, zoals aanvankelijk gemeld - kinderen lieten het leven toen de IS-leider zijn bomvest opblies. De exacte leeftijd van de slachtoffertjes is niet bekend. Het zou gaan om kinderen jonger dan twaalf.

Huilend, of toch niet?

De generaal gaf geen bevestiging van de verklaring van president Donald Trump, die eerder zei dat al-Baghdadi 'jammerend, huilend en schreeuwend' aan zijn einde kwam. Al-Baghdadi 'kroop in een hol met twee kleine kinderen en blies zichzelf op terwijl zijn mensen zich bovengronds bevonden', zei McKenzie, die weigerde andere details vrij te geven over de laatste seconden van de IS-leider.

Zeemansgraf

Na zijn dood ruimden de commando's het puin uit de tunnel en recupereerden ze de overblijfselen van de gevreesde terrorist. Die werden gebruikt om via DNA-onderzoek de juiste identiteit van al-Baghdadi vast te stellen, waarna het lichaam binnen de 24 uur een zeemansgraf kreeg.

Het aanvalsteam slaagde er ook in bezit te nemen van een 'substantiële' hoeveelheid documenten en ander materiaal. Vervolgens werd het terrein met de grond gelijkgemaakt. McKenzie bevestigde tot slot dat een militaire hond een sleutelrol speelde in de operatie. Het dier raakte gewond als gevolg van blootliggende elektriciteitsdraden, maar heeft zijn dienst weer hervat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud