Pentagon: 'IS maakt comeback in Syrië'

In maart zetten de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) de aanval in op het laatste IS-bolwerk in Syrië, in het oostelijke dorp Baghuz. ©AFP

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) roert zich in Syrië en dat terwijl de Verenigde Staten hun troepen voor het grootste deel uit het land hebben teruggetrokken.

Dat stelt een inspecteur-generaal van het Amerikaanse legerhoofdkwartier Pentagon in een rapport.

'Hoewel het zijn territoriaal 'kalifaat' heeft verloren, heeft IS in Irak zijn opstandige capaciteiten versterkt en de activiteiten in Syrië hervat', staat in het document. IS heeft zijn 'operaties kunnen hergroeperen en ondersteunen' in beide landen, deels omdat de lokale strijdkrachten nog altijd niet in staat zijn 'operaties op lange termijn vol te houden, verschillende operaties tegelijkertijd uit te voeren of het grondgebied dat ze hebben veroverd, te behouden', luidt het.

Teruggetrokken

De heropleving van de terreurgroep komt er nu Washington 'zich gedeeltelijk heeft teruggetrokken' uit het land, een beslissing die werd genomen tegen het advies van de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in. Die hadden daarentegen gevraagd om 'meer training en een betere uitrusting' om de opstand de kop in te drukken.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eind 2018 de terugtrekking aan van de 2.000 Amerikaanse soldaten in Syrië.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eind 2018 de terugtrekking aan van het merendeel van de zowat 2.000 Amerikaanse soldaten die in het noordoosten van Syrië gestationeerd waren. Hij riep in een adem ook de volledige overwinning uit op de jihadistische organisatie, waarop toenmalig defensieminister Jim Mattis zijn ontslag nam uit protest tegen het beleid van de president.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud