Advertentie
Advertentie

Poetin effent pad voor levering raketten aan Iran

De Russische president, Vladimir Poetin, tekende een decreet dat het exportverbod naar Iran opheft. ©REUTERS

Rusland kan S-300-luchtafweerraketten leveren aan Iran. President Vladimir Poetin tekende een decreet dat aan het exportverbod van het geavanceerde wapensysteem aan het islamitische land per direct een einde maakt.

Het Kremlin had Iran eerder toegezegd de raketten te leveren, maar kwam daar in 2010 onder grote internationale druk van terug. Vooral de Verenigde Staten en Israël wilden toen niet dat Iran de hand zou leggen op geavanceerde luchtverdedigingssystemen. Die kunnen worden gebruikt om nucleaire installaties te beschermen.

Iran eiste vervolgens miljarden dollars schadevergoeding wegens contractbreuk. Rusland betaalde 166,8 miljoen dollar (bijna 120 miljoen euro). Met de deal zou destijds in totaal een bedrag van 800 miljoen dollar gemoeid zijn geweest.

Maar nu kunnen de raketten binnenkort toch geleverd worden. De Russische president, Vladimir Poetin, effende het pad maandag door een decreet te tekenen dat het exportverbod opheft.

Ruwe olie

Rusland heeft nog een andere deal met Iran gesloten: Moskou koopt ruwe olie van Teheran in ruil voor Russische goederen. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov maandag. Iran heeft dat niet bevestigd. Het zou gaan om maximaal 500.000 vaten olie per dag. Ryabkov had het alleen over een deal 'op grote schaal'.

De Verenigde Staten zijn niet blij met de afspraken tussen Rusland en Iran. Minister van Buitenlandse Zaken  John Kerry heeft tegen zijn Russische collega, Sergei Lavrov, gezegd dat zijn land zich zorgen maakt. Niet alleen over een mogelijke levering van raketten, maar ook over de afspraak om goederen te ruilen tegen olie.

De nieuwe handelsbetrekkingen tussen Rusland en Iran volgen op het afsluiten van een raamakkoord over het Iraanse kernprogramma. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland sloten de overeenkomst begin deze maand met Iran. De details moeten nog worden ingevuld. Daarvoor hebben de betrokken landen tot eind juni de tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud