Poetin: 'Meer bombardementen zouden tot chaos leiden'

©REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een telefoongesprek met zijn Iraanse bondgenoot Hassan Rohani laten verstaan dat nog meer westerse raketaanvallen in Syrië zouden leiden tot chaos in de internationale relaties.

Poetin telefoneerde zondag met de Iraanse president Rohani om de situatie te bespreken na de luchtaanval in Syrië door de VS, Frankrijk en het VK. Volgens Russische persagentschappen waren Rouhani en Poetin het er over eens dat de westerse aanval de kansen voor een politieke oplossing in Syrië bemoeilijken.

Poetin benadrukte dat ‘als dergelijke acties in strijd met het VN-Verdrag worden verdergezet, dat onvermijdelijk zou leiden tot chaos in de internationale relaties'.

VS plant sancties tegen Rusland

'De relaties met Rusland zijn momenteel zeer gespannen. Ik hoop dat ze verbeteren.'
Nikki Haley
VS-ambassadrice bij de VN

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, zei zondag dat de relaties met Rusland ‘zeer gespannen’ zijn maar dat de VS op een verbetering hopen.

De Verenigde Staten bereiden ondertussen nieuwe sancties tegen Rusland voor wegens de Russische steun aan de Syrische president Bashar al-Assad. dat zei Haley op de zender CBS. De sancties zullen maandag door minister van Financiën Steven Mnuchin worden aangekondigd. De strafmaatregelen zullen worden opgelegd aan bedrijven die producten maken die verband houden met de Syrische president Assad of het gebruik van chemische wapens.

In een interview op Fox News liet Haley er overigens geen twijfel over bestaan dat de Amerikaanse troepen aanwezig blijven in Syrië. De 2.000 Amerikaanse manschappen hebben drie doelen: zorgen dat er geen chemische wapens worden gebruikt, dat IS verslagen wordt en dat de VS een goede uitvalsbasis hebben om Iran in de gaten te houden. ‘De bedoeling is dat de Amerikaanse troepen naar huis komen, maar we gaan ons niet terugtrekken tot deze doelen gerealiseerd zijn’, zei Haley.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf in het verleden tegenstrijdige signalen over de Amerikaanse troepen in Syrië. Hij zei het leger te willen terugtrekken, maar na de luchtaanval in de nacht van vrijdag op zaterdag zei hij ook dat de westerse bondgenoten bereid zijn hun militaire optreden te herhalen als president al-Assad niet stopt met het gebruik van chemische wapens. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud