Poetin wil Assad redden

De Russische president Vladimir Poetin ©EPA

De Russische president Vladimir Poetin wil met zijn militaire steun aan de Syrische president Bashar al-Assad voorkomen dat het land uit elkaar valt. Dat zegt hij in een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS.

Het interview komt pas zondag volledig op de buis, maar fragmenten werden donderdag al vrijgegeven. Moderator Charlie Rose oppert tijdens het interview dat de versterkte Russische militaire aanwezigheid in Syrië suggereert dat Moskou Assad wil redden. Waarop Poetin antwoordt: ‘Daar hebt u gelijk in.’

‘En het is mijn diepe overtuiging dat elke tegenovergestelde handeling – ter verstoring van een legitieme regering – een toestand zal creëren zoals men die tegenwoordig in andere landen in de regio of in andere regio’s zoals in Libië kan zien, waar alle staatsinrichtingen vervallen zijn’, gaat de Russische president verder. Ook in Irak is trouwens ‘een gelijkaardige situatie’ merkbaar.

Daarmee bekritiseert Poetin indirect de Verenigde Staten, die de voorbije jaren zowel in Irak als in Libië door militair ingrijpen de bestaande regeringen ten val hebben gebracht en een machtsvacuüm hebben achtergelaten.

In Syrië wil Poetin het anders aanpakken. Naar zijn mening is er ‘geen andere oplossing van de Syrische crisis dan het versterken en helpen van de feitelijke regeringsstructuren om het terrorisme te bestrijden’. Tegelijk moet Damascus ertoe gedwongen worden een positieve dialoog met de redelijke oppositie aan te gaan en hervormingen door te voeren.

Rusland heeft onlangs pantservoertuigen, artillerie en soldaten naar Syrië gestuurd, en recent ook gevechts- en verkenningsvliegtuigen. Washington vreest vooral dat Russische toestellen de aanvallen van de door de VS geleide militaire coalitie tegen IS zouden kunnen dwarsbomen.

Maandag is een ontmoeting onder vier ogen tussen Poetin en zijn Amerikaanse collega Barack Obama gepland, in de rand van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Het conflict in Syrië wordt ongetwijfeld het hoofdonderwerp van het gesprek. De vluchtelingencrisis zet de internationale gemeenschap er toe aan meer inspanningen te doen om een oplossing te zoeken voor de al vier jaar aanslepende burgeroorlog in Syrië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud