Timing Iraans steekspel rond VUB-prof wellicht geen toeval

Ahmadreza Djalali. ©BELGA

De politiek roept Iran op de Iraans-Zweedse spoedarts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali niet te executeren. Dat de dreiging net deze week weer oplaait, is niet toevallig.

Het gevaar van de executie van Ahmadreza Djalali lijkt almaar imminenter. Begin deze week had zijn vrouw Vida Mehrannia telefonisch contact met haar echtgenoot, die huilend meedeelde dat hij in isolatie was geplaatst in een andere gevangenis en daarom afscheid nam. Doorgaans is isolatie de laatste stap voor de executie van een gevangene.

'Het is niet de eerste keer dat zijn leven aan een zijden draadje hangt', zegt Gerlant Van Berlaer, een vriend en collega-spoedarts van Djalali, op Radio 1. 'Maar ditmaal lijkt het erg concreet, ook omdat Ahmadreza's advocaat een schriftelijke bevestiging zou hebben gekregen dat de executie zal plaatsvinden. Het zou een kwestie van dagen zijn.'

Resolutie

Djalali zit sinds april 2016 opgesloten in Iran. Het land beticht hem van spionage en het bezorgen van inlichtingen aan Israël voor de moord op Iraanse nucleaire experts. Na een schijnproces werd hij in 2017 ter dood veroordeeld. Internationale oproepen voor zijn onmiddellijke vrijlating, waaronder een verklaring van de Verenigde Naties, leverden tot dusver niets op.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde - Djalali heeft sinds 2017 het Zweedse staatsburgerschap - nam deze week telefonisch contact op met haar Iraanse evenknie. 'Zweden veroordeelt de doodstraf en doet er alles aan om de executie van meneer Djalali te verhinderen', tweette ze. 'De informatie van de Zweedse autoriteiten over de toestand van meneer Djalali is onvolledig en klopt niet', riposteerde Iran.

Zolang Ahmadreza in leven is, hebben we de plicht actie te ondernemen.
Caroline Pauwels
Rector VUB

Ook in België wordt de druk uit politieke hoek opgevoerd. Woensdag keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin het Iran oproept niet tot executie over te gaan. Minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt de vrijlating van Djalali. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) dezelfde boodschap overgebracht aan de Iraanse ambassadeur in Brussel.

De politieke urgentie volgt op de campagne #saveAhmadreza die de Vrije Universiteit Brussel en Amnesty International opzetten met de oproep de hashtag massaal te delen. 'Die publieke aandacht is van levensbelang', zegt VUB-rector Caroline Pauwels. 'Zolang Ahmadreza in leven is, hebben we de plicht actie te ondernemen. Een volgende stap kan zijn die Europees en internationaal aan te pakken.'

'De aandacht van de pers en de politiek is inderdaad cruciaal', zegt Van Berlaer. 'Het heeft ertoe geleid dat Ahmadreza de afgelopen vier jaar in leven is gebleven. Het is best uitzonderlijk dat een terdoodveroordeelde in Iran niet geëxecuteerd wordt.'

Ruildeal

Waarom komt de zaak nu in een stroomversnelling? Iran gebruikt mensen met een dubbele nationaliteit geregeld als pasmunt. Woensdag vond zo'n ruildeal plaats met Australië. Een Brits-Australische docente die twee jaar vastzat in de gevangenis van Teheran werd vrijgelaten in ruil voor drie Iraanse gevangenen die in Thailand opgesloten zaten.

Net vrijdag begint in Antwerpen het proces tegen vier Iraniërs die beschuldigd worden van spionage en terrorisme. Ze zouden een bomaanslag beraamd hebben op een bijeenkomst van het Iraanse verzet nabij Parijs. Is er een link tussen beide zaken? 'Dat zou je inderdaad zo kunnen interpreteren', zegt een hooggeplaatste bron aan De Tijd. Het federaal parket wilde niets kwijt over de zaak, 'om noch meneer Djalali, noch andere mensen in gevaar te brengen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud