'President Jemen ontvlucht land'

©REUTERS

De president van Jemen, Abdu Habdu Mansour Hadi, is zijn schuiloord in de havenstad Aden ontvlucht. De sjiitische Houthi-rebellen staan op het punt de strategische stad te veroveren.

Arabische nieuwsmedia meldden woensdag dat Hadi het presidentieel paleis in Aden is ontvlucht. Waar hij zich nu bevindt, is niet duidelijk. Volgens sommige berichten is hij het land uitgevlucht. Twee van Hadi's medewerkers ontkennen echter dat de president op de vlucht is.

Adam Baron van The Economist vat de situatie samen: de toestand is 'zo helder als modder', maar het is onmogelijk dat Hadi op post blijft.

Hadi's vlucht lijkt inderdaad onvermijdelijk omdat de sjiitische Houthi-rebellen oprukken naar Aden. Ze veroverden al een militaire basis ten noorden van de havenstad waar het Amerikaanse leger de Jemenitische autoriteiten adviseerden over de strijd tegen de terreurgroep Al Qaeda.

Op de nationale televisiezender loofden de Houthi's een prijs van 20 miljoen rial uit voor wie Hadi arresteert. Naar verluidt is de minister van Defensie al gearresteerd.

Met de mars naar Aden zetten de Houthi's de volgende fase van hun veroveringstocht in. Sinds september vorig jaar controleren ze grote delen van het noorden van het land en de hoofdstad Sanaa. 

In februari ontvluchtte president Hadi de hoofdstad en vond hij onderdak in Aden. Maar nu lijkt hij daar ook niet veilig te zijn.

Het offensief van de Houthi's dreigt uit te draaien op een burgeroorlog tussen sjiieten en soennieten. Bovendien dreigt de rest van de regio meegesleurd te worden. De soennitische Golfstaten beschuldigen Iran ervan de Houthi's te steunen.

Hadi en zijn medestanders riepen de soennitische buurlanden al op militair in te grijpen om de sjiitische rebellen tot staan te brengen. Ze vroegen de VN-Veiligheidsraad om een mandaat voor een interventie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud