Primeur in Egypte: groepsverkrachters voor rechter

Zaterdag betoogden honderden vrouwen tegen seksuele agressie in Caïro. ©REUTERS

Dertien mannen die beschuldigd worden van deelname aan een groepsverkrachtingen tijdens betogingen in Caïro, worden berecht. Dat is een primeur voor het land, waar verschillende vrouwen al slachtoffer werden van aanranding of verkrachting.

De dertien mannen, onder wie een minderjarige, zullen berecht worden voor 'ontvoering, verkrachting, seksuele agressie, poging tot moord en mishandeling'. Daarop staan straffen tot levenslang. Nooit eerder werd mannen aan het gerecht overgedragen voor een groepsverkrachting.

 

Tijdens de betogingen op het Tahrirplein, de centrale locatie voor het volksprotest van 2011 waar de Egyptenaren verzamelden om het aftreden van toenmalig dictator Hosni Moebarak te eisen, werden meerdere vrouwen aangerand. Verschillende vrouwelijke journalistes klaagden dit aan, na zelf slachtoffer geworden te zijn van aanrandingen en soms ook verkrachtingen. Ook deden meerdere toeristen aangifte van seksueel geweld in de badplaatsen de jongste maanden. In Sharm-el-Sheikh werden twee hotels gesloten nadat een hotelmedewerker een Britse zakenvrouw had verkracht en in een ander hotel een agent een Russische toeriste had aangerand.

De 13 verdachten zijn opgepakt voor gebeurtenissen op 25 januari 2013, tijdens de tweede verjaardag van de revolutie, en op 3 en 8 juni dit jaar, toen miljoenen zich verzamelden op het Tahrirplein om te vieren dat Abdel Fattah al-Sisi was verkozen tot president.

Betoging

Seksuele intimidatie en geweld zijn een wijdverspreid probleem in Egypte. Volgens de jongste studie van UN Women krijgt 99 procent van de vrouwen in Egypte ermee te maken. Dit weekend betoogden in de straten van Caïro nog honderden vrouwen tegen seksuele agressie. 'Zeg me niet hoe ik me moet kleden, zeg hen me niet aan te randen', was te lezen op de affiches in de betoging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud