Rebellen hervatten slotoffensief Damascus

Soldaten van het Syrische leger in een vuurgevecht met rebellen.

De Syrische rebellen zetten donderdag hun offensief in de hoofdstad Damascus voort. Een dag na de bomaanslag waarbij drie toplui van het regime omkwamen, is het lot van president Bashar al-Assad onduidelijk.

Inwoners van Damascus maakten donderdagochtend melding van nieuwe vuurgevechten in de straten van de hoofdstad. En de Nederlandse journalist Sander van Hoorn - een van de weinigen die nog in Damascus actief zijn - meldde via Twitter dat er 'veel zware explosies' waren in de wijken Tadamon en Yakoum.

Opstandelingen van het Vrije Syrische Leger (FSA) raakten volgens de zender Al Arabiya slaags met het leger in de buurt van de regeringszetel.

Het is de vijfde dag op rij dat het FSA slag levert in Damascus. De rebellengroepering beweert een slotoffensief te hebben ingezet om het regime van president Bashar al-Assad ten val te brengen.

De opstandelingen brachten Assad woensdag een zware klap toen met een dodelijke bomaanslag in het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten. Daarbij vielen zeker drie doden, onder wie de minister van Defensie. Ook een schoonbroer van Assad - en tevens een van diens belangrijkste vertrouwelingen - kwam om het leven.

Sinds de aanslag draait de geruchtenmolen op volle toeren. Assad zou volgens onbevestigde berichten gewond zijn en van Damascus naar de kuststad Latakia zijn overgebracht. Anderen beweren dan weer dat presidentsvrouw Asma al-Assad naar Rusland zou zijn gevlucht.

Deserteren

De rebellen putten moed uit berichten dat steeds meer regeringssoldaten deserteren. Vooral in de provinciesteden zouden militairen massaal aansluiten bij de FSA-opstandelingen.

Waarnemers waarschuwen echter dat het lot van Assad nog steeds niet bezegeld is. Zij vrezen dat het regime naar de grove middelen zal grijpen om de revolte neer te slaan. En niemand durft uit te sluiten dat Assad zijn voorraad chemische wapens zal aanspreken.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spoorde de Veiligheidsraad aan actie te ondernemen om een einde te maken aan het bloedvergieten. De raad komt donderdag samen voor overleg over een ontwerpresolutie. Maar Rusland dreigt met een veto omdat de tekst te 'eenzijdig' zou zijn.

Volgens diplomatieke bronnen wordt achter de schermen onderhandeld over een compromis, waarin ook het geweld door het gewapende verzet wordt veroordeeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud