Reuven Rivlin nieuwe Israëlische president

Reuven Rivlin heft het glas voor een speech nadat hij tot president van Israël is verkozen. ©REUTERS

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft dinsdag Reuven Rivlin verkozen tot nieuwe president, een vooral ceremoniële functie. Eind juli legt Peres na zeven jaar zijn mandaat neer, voor zijn 91e verjaardag. De rechtse Rivlin kant zich tegen een tweestatenoplossing.

Rivlin (74) is lid van de regerende Likoedpartij. 63 van de 120 parlementsleden stemden voor hem. Zijn tegenkandidaat Meir Schitrit, van de centrumpartij Hatnua, haalde 53 stemmen binnen.  Drie andere kandidaten, onder wie twee vrouwen, waren er al uit gegaan in de eerste ronde.

Rivlin, die sinds 1988 voor Likoed in de Knesset zitting had en twee keer enkele jaren voorzitter van dat parlement was, maakt deel uit van de meest rechtse vleugel van de partij. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt sterk gekant te zijn tegen de creatie van een Palestijnse staat. Hoewel zijn functie bijna louter ceremonieel is, vrezen de linkse media dat hij zijn positie zal gebruiken om de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever verder door te drijven.

'Ik verkies de Palestijnen als burgers van Israël te aanvaarden, liever dan Israël op te splitsen', beaamde Rivlin, die pleit voor de aanhechting van de bezette Westelijke Jordaanoever. In het verleden drukte hij zich ook scherp uit tegen de terugtrekking uit de Gazastrook en de ontruiming van illegale joodse nederzettingen.

Anderzijds heeft hij nooit de minderheid van Arabische Israëli's, zowat 20 procent van de bevolking, aangevallen. Hij maakte in tegendeel van de toenadering tot de Arabische minderheid, afstammelingen van Palestijnen die het land niet verlieten bij de creatie ervan in 1948, zijn handelsmerk.

Hij keert zich ook tegen ingrijpende maatregelen van hardliners en profileert zich als verdediger van de democratische procedures. Samen met zijn joviale optreden en zijn zin voor humor leidt dat ertoe dat Rivlin best wel populair is bij de Israëlische bevolking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud