Reynders verwelkomt ingrijpen Golfstaten in Jemen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is onder meer op bezoek in Golfstaat Qatar. ©BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die met een economische missie in Dubai is, verwelkomde de actie van een aantal Golfstaten onder leiding van Saudi-Arabië tegen de extremistische houthi-rebellen in Jemen. 'Een regionale militaire interventie is de meest aangewezen aanpak bij zulke conflicten', zegt hij.

Van onze verslaggever in Dubai

Reynders was de afgelopen dagen in Qatar en is tot vrijdagochtend in de Verenigde Arabische Emiraten, twee landen die deel uitmaken van de coalitie rond Saudi-Arabië die in actie trad in Jemen. Tijdens de politieke contacten die hij in de twee landen had, hadden zijn gesprekspartners laten uitschijnen dat er iets op til was.

De Belgische minister staat positief tegenover de actie. ‘Wij uit Europa moeten de landen hier niet komen dicteren wat ze moeten doen. Een regionale alliantie is de meest aangewezen manier om zulke conflicten aan te pakken’, zegt hij.

Wij uit Europa moeten de landen hier niet komen dicteren wat ze moeten doen. Een regionale alliantie is de meest aangewezen manier om zulke conflicten aan te pakken.
Didier Reynders
Minister van Buitenlandse Zaken (MR)

Reynders maakte van de economische missie gebruik om met politiek verantwoordelijken in Qatar en in de Verenigde Arabische Emiraten de strijd tegen IS en het moslimterrorisme te bespreken. Hij bezocht een Amerikaanse militaire basis in de buurt van Doha, de hoofdstad van Qatar, van waaruit de luchtoperaties tegen IS in Irak en Syrië worden geleid. Daar zitten ook drie Belgische militairen, die van daaruit de acties coördineren van de Belgische F-16’s die in Jordanië zijn gestationeerd.

Geldstromen

In Qatar en Abu Dhabi drong Reynders bij de regeringen aan om de afspraken te respecteren die internationaal zijn gemaakt om de geldstromen naar IS droog te leggen. Onder meer Qatar wordt ervan verdacht IS te financieren, zo niet met overheidsfondsen dan toch met privé-gelden. ‘Qatar heeft toegezegd maatregelen te zullen nemen om te verhinderen dat er geld naar IS gaat. Maar dat moet ook in de praktijk worden gebracht’, zegt Reynders.

Tot nog toe zouden 50 uit België afkomstige jihadisten gesneuveld zijn in Irak en vooral Syrië. Maar zeker zijn we daar niet van. Voor onze inlichtingendiensten is het belangrijk te weten wat er met hen is gebeurd.
Didier Reynders
Minister van Buitenlandse Zaken (MR)

Een tweede thema dat Reynders aankaartte inzake de strijd tegen IS, is de uitwisseling van gegevens, zoals lijsten van jihadisten en hun lot: over wie gaat het, zijn ze nog in leven? ‘Tot nog toe zouden 50 uit België afkomstige jihadisten gesneuveld zijn in Irak en vooral Syrië. Maar zeker zijn we daar niet van’, aldus Reynders. ‘Voor onze inlichtingendiensten is het belangrijk te weten wat er met hen is gebeurd.'

De Belgische minister besprak met zijn collega’s in Qatar en Abu Dhabi ook de politieke oplossingen die nodig zullen zijn om de conflicten in Irak, Syrië en Jemen te beslechten. ‘Want militair zal dat niet lukken’, zegt hij. ‘Stilaan groeit het besef dat om een tot een politieke oplossing te komen van de conflicten, Iran en Rusland erbij betrokken moeten worden’, aldus Reynders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud