Romney wil Syrische rebellen bewapenen

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romeny, hier op campagne in Florida, wil de Syrische oppositie bewapenen. Foto: AFP.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney wil de Syrische oppositie zwaar bewapenen. Zo moet die beter de strijd kunnen aangaan tegen het regime van president Bashar al-Assad. Intussen woedt de Syrische strijd in alle hevigheid verder.

Romney doet maandag zijn visie op het VS-buitenlandbeleid uit te doeken in een toespraak in de Amerikaanse staat Virginia.

Volgens de Britse krant The Guardian zal hij pleiten voor het bewapenen van de rebellen. Romney vindt dat president Obama een fout maakt door zich niet nadrukkelijker achter de rebellen te scharen.

De regering-Obama heeft er volgens The Guardian bij landen als Saoedi-Arabië en Qatar juist op aangedrongen het leveren van wapens te beperken.

Turkse inmenging

Intussen mengt Turkije zich meer en meer in het conflict. Voor de zesde dag op rij bestookte het land een aantal doelen in Syrië. Sinds een ernstig incident in Akçakale vorige woensdag het leven kostte aan vijf Turkse burgers in een grensdorp, neemt Turkije zijn buurland dagelijks onder vuur.

Donderdag zette het Turkse parlement het licht op groen om indien nodig militaire operaties te ondernemen tegen Syrië. Op dezelfde dag veroordeelde de VN-Veiligheidsraad de Syrische schoten op Turkije.

VN-voorzitter Ban Ki-moon waarschuwde maandag voor een gevaarlijke spiraal van geweld aan de Syrisch-Turke grens. ‘De escalatie van het conflict aan die grens en de impact van de crisis in buurland Libanon is extreem gevaarlijk’, vindt hij.

Assad slaat terug

Het Assad-regime trekt zich van alle heisa weinig aan en sloeg bloedig terug. Homs lag vandaag zwaar onder vuur, zowel door vliegtuigen als door artillerievuur. Al 120 dagen lang belegert het Assad-regime de stad. Meerdere bronnen stellen dat de rebellen hun greep op het strategisch belangrijke bolwerk aan het verliezen zijn. Ook in Aleppo werd zwaar gevochten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud