Advertentie
Advertentie

Ruim 1.800 doden in Jemen en half miljoen ontheemden

Rook stijgt op na een luchtaanval in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. ©REUTERS

Het geweld in Jemen heeft reeds aan meer dan 1.800 mensen het leven gekost, meer dan zevenduizend gewond, en ongeveer 500.000 mensen ontheemd, zo hebben woordvoerders van de VN dinsdag gezegd.

Op gezag van de Jemenitische gezondheidsdiensten meldde de Ocha, de VN-organisatie voor noodsituaties, dat het geweld al 1.850 doden en 7.394 gewonden heeft geëist.

 Volgens woordverder Adrian Edwards van het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen zijn er sinds maart al meer dan 545.000 Jemenieten ontheemd.

Het maandag beëindigde bestand heeft het de organisatie mogelijk maakt meer hulp over de weg of per vliegtuig te sturen vanuit de distributiecentra in Sanaa en Aden, meer bepaald naar moeilijk bereikbare gebieden. Zes vliegtuigen met hulpgoederen konden probleemloos in Sanaa landen. 

  Maar volgens woordvoerster Elisabeth Byrs van het voedselprogramma van de VN duurde het bestand onvoldoende lang om alle voorziene hulp te kunnen verdelen. 

Bombardementen

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië voert sinds dinsdagochtend opnieuw bombardementen uit in Jemen. Het zijn de eerste luchtaanvallen sinds zondagavond het vijfdaagse staakt-het-vuren is afgelopen.

Volgens getuigen werden onder meer twee wapendepots in de buurt van hoofdstad Sanaa, in Fajj Attane en Jebel al-Nahdain, getroffen en was ook het presidentieel paleis een doelwit. Die drie posities zijn in handen van de Republikeinse Garde, een bondgenoot van de sjiitische Houthi-rebellen, die nog trouw is aan de voormalige president Ali Abdallah Saleh.

In de noordelijke provincie Sa'dah, aan de grens met Saoedi-Arabië, voerde de coalitie volgens inwoners een vijftiental aanvallen uit op rebellenbijeenkomsten en wapendepots. Ook in de oostelijke provincie al-Hudaydah werden meerdere bombardementen uitgevoerd, onder meer op luchtafweerinstallaties van de Houthi's.

Ook in de zuidelijke havenstad Aden, in het meer noordelijke Dhaleh en in de provincie Lahij worden luchtaanvallen door de coalitie gemeld. In Dhaleh vielen zeker dertien doden en in Lahij was onder meer een commandocentrum van de Houthi-rebellen een doelwit.

De Houthi's reageerden op de luchtaanvallen met het vuren van mortiergranaten op residentiële wijken. Daarbij kwamen drie burgers om en raakten vijf anderen gewond.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud