Advertentie

Rusland: ‘VS overschreden rode lijn in Syrië'

Assad en Poetin in 2015. ©REUTERS

De alliantie rond de Syrische president Assad, met daarbij ook Rusland, zegt dat de VS een ‘rode lijn’ overschreden hebben met hun raketaanval vrijdag.

Nieuwe Amerikaanse agressie zal beantwoord worden, garandeerde het geallieerde commandocentrum bestaande uit Rusland, Iran en Syrische milities die trouw zweren aan Bashar al-Assad. Ze reageren daarmee op de Amerikaanse vergeldingsactie tegen een Syrische militaire basis vrijdag, nadat het regime van Assad vanop die basis een gifgasaanval gelanceerd zou hebben.

‘De agressie die de VS tegenover Syrië tentoonspreidde, betekent het overschrijden van een rode lijn. Voortaan zullen wij met geweld reageren tegen elke aanvaller’, zo klonk het in een verklaring. ‘Amerika weet dat we dat kunnen’, werd er nog aan toegevoegd.

Het Kremlin liet zondag weten dat de Russische president Vladimir Poetin met zijn Iraanse ambtsgenoot had gebeld. Ze waren het erover eens dat Amerikaanse agressie tegen Syrië ontoelaatbaar was en een schending van het internationale recht betekende. Ze eisen een objectief onderzoek.

Vraagtekens

Vertegenwoordigers van de regering-Trump draafden zondag dan weer op in Amerikaanse nieuwsshows om serieuze vraagtekens te plaatsen bij de houding van Rusland. Rex Tillerson, de minister van Buitenlandse Zaken, verweet de Russen een akkoord over de vernietiging van chemische wapens in Syrië niet uitgevoerd te hebben. ‘Waarom Rusland daar niet in geslaagd is, is onduidelijk voor mij’, zei Tillerson op tv-zender ABC. Tillerson brengt volgende week een bezoek aan Moskou.

Herbert McMaster, de Nationale Veiligheidsadviseur van Trump, zei tegenover Fox News dat de Russische steun aan Assad een ‘deel van het probleem’ is in Syrië. Ook Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, liet zich kritisch uit over Rusland. ‘Ofwel wisten ze dat er chemische wapens waren en hebben ze dat verborgen gehouden voor de internationale gemeenschap, ofwel hebben ze met hun voeten laten rammelen door Assad’, vertelde Haley aan CNN.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud