Advertentie
Advertentie

Russische inmenging in Syrië steeds groter

©AFP

Nadat een belangrijke luchtmachtbasis is gevallen, is de Syrische overheid zo goed als helemaal verdreven uit de noordelijke provincie Idlib. President Bashar al-Assad komt hoe langer hoe meer in het nauw, maar zou nu meer steun krijgen van bondgenoot Rusland.

Na een strijd van twee jaar zijn de rebellen van Al Nusra - de Syrische zijtak van Al Qaeda - er tijdens de nacht van dinsdag op woensdag in geslaagd een belangrijke luchtmachtbasis in Idlib te veroveren. Hier en daar zouden nog wel schermutselingen plaatsvinden. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft de beweging gebruikgemaakt van de zandstorm die de voorbije dagen door de regio raasde. Het regime kon daardoor zijn resterende vliegtuigen niet inzetten om de rebellen te bekampen.

©Mediafin

Nu het Syrische regeringsleger ook die basis kwijt is, gaat het van kwaad naar erger voor president Assad. Hij ziet de provincie Idlib door de vingers ziet glippen. In maart konden islamistische groepen al de gelijknamige hoofdstad van die provincie  veroveren. In de maanden erna volgden overwinningen in enkele kleinere steden. 

De provincie Idlib wordt intussen de facto geregeerd door het Leger van de Overwinning. Dat is een coalitie van verschillende islamistische groeperingen, waaronder Al Nusra. Islamitische Staat (IS) is actief in andere delen van het land. Die terroristische beweging ligt op haar beurt ook in de clinch met de coalitie rond Al Nusra.

Rusland

De Syrische president Assad komt zo langs alle kanten steeds meer onder druk te staan. Hij kan zich alleen nog wat optrekken aan bondgenoot Rusland. President Vladimir Poetin liet de voorbije dagen uitschijnen dat hij de islamistische rebellen mee wil helpen bestrijden als het conflict nog verergert en volgens het Westen is dat ook het geval.

Nadat eerst De Amerikaanse regering haar bezorgdheid uitte over toenemende inmenging van Rusland in het Syrische conflict, trok Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, aan de alarmbel. Ook Frankrijk vindt bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dat de militaire aanwezigheid van Rusland een politieke oplossing bemoeilijkt.

Volgens de Verenigde Staten heeft Vladimir Poetin twee landingsschepen met aan boord tanks naar Syrië gestuurd. Assad zou ook extra vliegtuigen gekregen hebben. Blijkbaar willen de Russen een bijkomend vliegveld klaarmaken in de buurt van de havenstad Latakia. Nieuw is dat er ook Russische infanteristen meegestuurd zijn. Tot nog toe bestond het Russisch personeel enkel uit adviseurs.

Nederlaag

Assad heeft de nederlaag in Idlib al erkend. hij zegt dat zijn leger sommige delen in het noorden moet opgeven om kerngebieden te kunnen verdedigen, zoals het gebied rond de hoofdstad Damascus. Het is geen geheim meer dat Assad's troepen erg verzwakt zijn, en nog maar weinig slagkracht hebben.

Het conflict in Syrië begon als een opstand tegen president Assad. De volkswoede begon nadat ook in verschillende andere Arabische landen grote protestbewegingen waren ontstaan. Maar in Syrië ontaardde het geweld volledig. Meer dan vier jaar later is het land grotendeels verwoest en bestrijden een dozijn fracties elkaar, waaronder het regime, Islamitische Staat, de Koerden en talloze jihadistische groeperingen. Bij die strijd vielen al meer dan 250.000 doden.

Oh look. AlQaeda in #Syria takes last regime base in #Idlib http://t.co/bd63dnqvuT @akhbar pic.twitter.com/GFkmAfdggl— Jenan Moussa (@jenanmoussa) September 9, 2015

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud