Ruzie met Qatar kan regio miljarden kosten

Qatarese vliegtuigen zijn niet meer welkom in Saoedi-Arabië en Bahrein. ©AFP

De gevolgen voor de wereldeconomie zijn wellicht beperkt, maar de toenemende spanningen in de Golf kunnen de regio veel geld kosten.

Het diplomatiek conflict tussen Qatar en zijn buurlanden kan hen miljarden kosten, omdat de handel en investeringen zullen dalen en de regio wellicht meer rente zal moeten betalen op leningen.

Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben alle verkeer met Qatar opgeschort. Ze nemen die drastische maatregel, omdat Qatar nauwe relaties onderhoudt met Iran en beschuldigen Qatar ervan dat het terroristische groepen steunt.

Beurs van Qatar

De Qatarese economie krijgt onmiddellijk zware klappen. De beurs van Qatar zakte maandag met 7,3 procent. Dat is de grootste daling sinds 2009. De langetermijnrente steeg fors en de speculatie over een devaluatie van de Qatarese munt stijgt.

Niet alleen de financiële markten maar ook de reële economie ondervindt nu al de negatieve gevolgen. Qatar Airways dreigt het grootste slachtoffer te worden. Saoedi-Arabië en Bahrein bannen Qatarese vliegtuigen.

Maar ook luchtvaartmaatschappijen van andere Golfstaten zullen in de klappen delen. De luchtvaartmaatschappijen Etihad (Abu Dhabi) en Emirates (Dubai) hebben hun vluchten naar Qatar geschrapt. Egyptische banken hebben hun activiteiten met Qatarese banken opgeschort.

De Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië hebben de export van suiker naar Qatar stopgezet. Aangezien de grens met Saoedi-Arabië gesloten is, dreigt de invoer van voeding door Qatar duurder te worden. Ook de bouwkosten zullen wellicht stijgen, omdat de invoer van bouwmaterialen niet meer over land kan gebeuren. Qatar investeert 200 miljard dollar in infrastructuur, omdat het in 2022 het wereldkampioenschap voetbal organiseert.

Reserves

Qatar beschikt wel over ruime financiële reserves. Zijn staatsinvesteringsfonds heeft voor 335 miljard dollar (298 miljard euro) activa. Het bezit grote participaties in onder meer Volkswagen en de Russische oliegroep Rosneft.

De olieprijs veerde eerst op, maar viel snel terug. Analisten merken op dat het conflict de afspraken van de OPEC-landen over een beperking van de olieproductie in het gedrang kan brengen. Qatar is geen belangrijke olieproducent, maar is het wel 's werelds grootste producent van vloeibaar aardgas (lng). De export van lng gaat voorlopig gewoon door.

België

Qatar is geen belangrijke handelspartner van België. Ons land importeerde in 2016 voor 563 miljoen euro goederen uit Qatar, vooral minerale brandstoffen. Dat is 0,2 procent van de totale invoer. De uitvoer naar Qatar bedroeg 176 miljoen euro of 0,1 procent van de totale export.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud