Saad Hariri keert terug als premier van Libanon

Saad Hariri stapte ruim een jaar geleden op onder druk van ongezien volksprotest tegen de corruptie en het wanbestuur. ©AFP

De voormalige Libanese premier Saad Hariri heeft de aartsmoeilijke taak een nieuwe regering te vormen in een land dat behalve de coronacrisis ook een zware economische crisis moet bekampen

Hariri (50) werd donderdag aangesteld tot nieuwe premier. Dat gebeurde na gesprekken die president Michel Aoun voerde met de verschillende fracties in het parlement.

In een korte televisietoespraak zei Hariri dat hij 'een regering van experts' wil vormen met het oog op 'economische, financiƫle en administratieve hervormingen'. 'De tijd dringt en het land moet deze laatste kans grijpen.'

Een meerderheid van 65 parlementsleden schaarde zich achter de keuze voor Hariri. De door Iran gesteunde sjiitische beweging Hezbollah heeft zich niet achter de nominatie van Hariri geschaard, maar zegt niet dwars te liggen.

Corruptie

Goed een jaar geleden was Hariri opgestapt onder druk van ongezien volksprotest, tegen de corruptie en het wanbestuur, en de elite. Hariri leidde het land drie jaar lang sinds eind 2016. Daarvoor stond hij al eens aan het hoofd van de Libanese regering, van eind 2009 tot midden 2011. Ook zijn vader Rafik leidde het land. Kort na zijn tweede ambtstermijn werd hij vermoord.

Saad Hariri's opvolger Hassan Diab moest in augustus aftreden na de zware explosie in de haven van Beiroet. Die stortte het land, dat in een zware economische malaise zit, nog dieper in de problemen.

Diabs opvolger, Mustafa Adib, stapte ook al snel op, naar eigen zeggen vanwege de machtsspelletjes bij de regeringsvorming.

Afgelopen weekend gingen weer duizenden demonstranten de straat op in de hoofdstad Beiroet.

Na de explosie probeerde de Franse president Emmanuel Macron meermaals mee een oplossing uit de politieke impasse te vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud