Saoedi-Arabië laat gemartelde mensenrechtenactivistes vrij

De gearresteerde professor Hatoon al-Fassi. ©Reuters

Volgens het Saoedische staatsmediabedrijf SPA zouden tegen zondag alle opgesloten activistes vrij zijn.

Saoedi-Arabië liet donderdag drie mensenrechtenactivistes tijdelijk vrij. Dat zegt het staatsmediabedrijf SPA. Acht andere activistes zouden zondag vrijkomen. Met die geste lijkt het soennitische koninkrijk te buigen voor de internationale druk.

De elf prominente activistes belandden in mei in de cel, enkele weken voor de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman het rijverbod voor vrouwen ophief. Intussen zitten ze al maanden vast. Volgens mensenrechtenorganisaties werden ze gefolterd en seksueel misbruikt, maar de Saoedische autoriteiten ontkennen dat.

Amnesty International vindt het hoog tijd dat de vrouwen vrijkomen. 'Deze vrouwen hadden nooit in de cel mogen belanden en hun vrijlating moet zeker niet tijdelijk zijn. Ze werden opgesloten, van hun geliefden gescheiden, gemarteld en bedreigd enkel en alleen omdat ze vredevol opkwamen voor de rechten van de Saoedische vrouwen.'

Buitenlandse agenten

Begin maart moesten de elf - onder wie de professor Hatoon al-Fassi, de blogger Eman al-Nafjan en de mensenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul - een eerste keer voor de rechter verschijnen. De beschuldiging luidt dat ze 'buitenlandse agenten' zijn die de Saoedische belangen hebben geschaad door samen te werken met buitenlandse journalisten en diplomaten. Ook zouden ze de Saoedische wet op de cybercriminaliteit geschonden hebben, een misdrijf waarop vijf jaar cel staat. 

De wereld volgt het lot van de opgesloten Saoedische mensenrechtenactivistes met argusogen.

In de praktijk lijkt vooral hun activisme onverteerbaar voor de Saoedische autoriteiten. Bijna alle vrouwen vochten jarenlang tegen het rijverbod en het voogdijsysteem, waardoor Saoedische vrouwen de toestemming van een man nodig hebben om te trouwen of te reizen. In een interview in oktober ontkende Bin Salman dat hun activisme iets met hun arrestatie te maken had.  

De kroonprins, die zich graag profileert als de grote hervormer van het vermolmde koninkrijk, stond onder grote internationale druk om de vrouwen vrij te laten. Na de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi volgde de wereld hun lot met argusogen. Onder meer de Europese Unie, Canada en Australië riepen op hen te laten gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud