Saoedi-Arabië plant megastad bijna zo groot als België

De plannen voor de nieuwe stad in Saoedi-Arabië komen uit de koker van kroonprins Mohammed bin Salman. ©REUTERS

Het project zal een investering vergen van meer dan 500 miljard dollar. In de nieuwe hymermoderne stad kunnen er meer robots zijn dan mensen.

Saoedi-Arabië heeft plannen om in het noordwesten, aan de Rode Zee, een volledig nieuwe economische zone op te trekken. De investering wordt geraamd op meer dan 500 miljard dollar (425 miljard euro), kondigde de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman dinsdag aan tijdens een investeringsconferentie in de hoofdstad Riyad.

Het geld zal komen van de Saoedi's zelf, maar ook van het staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund en van lokale en internationale investeerders. Eén naam raakte dinsdag al bekend: de Japanse telecom- en internetreus SoftBank.   

87%
De nieuwe stad zal een oppervlakte beslaan die overeenkomt met bijna heel België, 87 procent van onze oppervlakte om precies te zijn.

Het project, een nieuw initiatief om het koninkrijk minder afhankelijk te maken van olie, kreeg de naam NEOM. De nieuwe stad, waarvan delen tot in Egypte en Jordanië zouden reiken, zal zich uitstrekken over 486 kilometer kust van de Rode Zee en een oppervlakte van 26.500 vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is 87 procent van de oppervlakte van België. Er moet ook een brug komen over de Rode Zee, die de zone verbindt met Egypte en zo met de rest van Afrika.

Het project, waarvan de eerste fase in 2025 klaar moet zijn, moet de groei stimuleren en zorgen voor meer economische diversificatie, klinkt het. Er zal plaats zijn voor sectoren als energie, biotechnologie, voeding, media en entertainment. Technologie zal er voorop staan. Het aantal robots in de stad zou groter kunnen zijn dan het aantal mensen.

Vision 2030

Saoedi-Arabië is de grootste uitvoerder van olie ter wereld, maar het land heeft sinds de ineenstorting van de olieprijzen midden 2014 te kampen met enorme begrotingstekorten. Vorig jaar werd daarom Vision 2030 voorgesteld, een ambitieus plan om het koninkrijk om te vormen tot een investeringspool.

Dat plan omvat ook de verkoop van 5 procent in de Saoedische oliemaatschappij Aramco, maar die operatie laat op zich wachten. Ze is gepland voor 2018 en kan 300 miljard dollar opleveren.

De drijvende kracht achter het plan is de nieuwe sterke man van Saoedi-Arabië, de 32-jarige prins Mohammed bin Salman. Hij werd in juni benoemd tot kroonprins en zou ook de hand hebben gehad in de beslissing om vrouwen toe te laten met de auto te rijden.     

Critici wijzen er echter op dat Saoedi-Arabië al vaker spectaculaire aankondigingen deed, bijvoorbeeld rond industriesteden in de woestijn, waarrond het dan later stil werd. Eerdere pogingen om de economie van het land om te gooien leverden niet altijd het verhoopte succes op. 

Siemens

NEOM is wel al voor een stukje concreet. Zo werd dinsdag de benoeming van een CEO voor het project aangekondigd. Het gaat om Klaus Kleinfeld, onder meer bekend als gewezen topman van het Duitse concern Siemens. En NEOM heeft ook al een eigen website.

Kleinfeld stapte in 2007 op, na het uitbreken van een schandaal bij de groep rond smeergeld in ruil voor contracten. Maar een onderzoek wees uit dat Kleinfeld zelf niets ten laste kon worden gelegd. Na Siemens werkte hij nog bij de Amerikaanse metaalgroep Arconic, maar daar werd hij in de lente aan de deur gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud