Saoedi-Arabië verbreekt alle banden met Qatar

De emir van Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani ©REUTERS

Een ongezien diplomatiek conflict is in de maak tussen Saoedi-Arabië, Egypte en de Emiraten enerzijds, en Qatar anderzijds. De partijen verwijten elkaar steun aan terreur.

Op korte tijd is de relatie tussen diverse Arabische staten drastisch achteruitgegaan. De ruzie gaat tussen Saoedi-Arabië en Qatar. Riyad krijgt daarbij de steun van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Wat is de aanleiding van de ruzie?

Waarover het conflict precies gaat, blijft wat mysterieus. Saoedi-Arabië verwijt Qatar een gewelddadige ideologie te verspreiden en militante groepen steun te verlenen. Dat blijkt uit een bericht dat het via zijn officiële persagentschap de wereld heeft ingestuurd.

Het land verwijst daarbij naar de door Qatar gesponsorde zender Al-Jazeera, die mee de 'opruiende berichtgeving' - over onder meer Iran - de wereld zou insturen. Die aantijgingen van Saoedi-Arabië zijn opmerkelijk, gezien het regelmatig zelf het verwijt krijgt extreme soennitische groepen te steunen. Qatar noemt de beschuldiging 'onjuist en zonder feitelijke basis'. 

Heeft Iran hier dan mee te maken? 

De druppel die voor de Saoedi’s de emmer deed overlopen, lijkt een bericht te zijn van het Qatarese persbureau QNA. Daarin noemde de Qatarese sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op 23 mei, Iran 'een islamitische macht' die 'niet kan worden genegeerd'.

Qatar is een klein land, dat quasi omringd wordt door de grote buur Saoedi-Arabië. ©EPA

Die uitlating deed Saoedi-Arabië steigeren. Het ziet Iran als zijn aartsvijand. Dat Qatar kort na de publicatie van dat persbericht meldde dat het nieuws nep was en door een hacker was gepubliceerd, kon de situatie niet meer ontmijnen. Riyad lijkt er sindsdien van overtuigd dat Qatar Iran steunt. 

De kwestie Iran kwam ook op de voorgrond tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Saoedi-Arabië een week geleden. Trump en de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz zetten Iran toen nog eens nadrukkelijk in de kijker als een 'sponsor van terrorisme'.   

Wat zijn de gevolgen van het conflict? 

Het conflict heeft grote gevolgen. Grenzen werden gesloten. Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten geven bezoekers uit Qatar twee weken de tijd om het grondgebied te verlaten. Diplomatiek personeel moet in 48 uur zien weg te geraken. Dat betekent dat ook de ambassadeurs worden teruggetrokken.

©Mediafin

Er zijn ook commerciële gevolgen. De luchtvaartmaatschappijen Etihad uit Abi Dhabi en Emirates zetten hun vluchten naar Qatar stop. Vliegtuigen uit Qatar mogen ook niet meer over het grondgebied van Saoedi-Arabië vliegen. Dat heeft grote implicaties voor Qatar Airways, dat verbindingen naar zowat alle uithoeken van de wereld heeft. Het kleine Qatar wordt zowat omringd door de veel grotere buur.

Er zijn ook militaire consequenties. Riyad en Doha vechten samen in Jemen tegen de Houthi-rebellen in de burgeroorlog die al jaren woedt in dat Arabische land. Qatar zou als gevolg van de ruzie zijn troepen moeten terugtrekken uit Jemen. Dat land heeft, ongetwijfeld onder druk van Saoedi-Arabië, intussen ook de banden met Qatar doorgeknipt. 

Is zoiets in het verleden ook al gebeurd?

Het is niet de eerste keer dat de naties in de clinch liggen. In 2014 ruzieden ze al eens acht maanden over ideologische kwesties. Toen werden ook de ambassadeurs teruggeroepen, maar grotere gevolgen bleven destijds uit. Het conflict nu lijkt grotere proporties aan te nemen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud