Saoedi's vinden bewijzen voor Iraanse rol bij aanval

Onderdelen van drones en raketten van Iraanse makelij. ©REUTERS

Iran was wel degelijk betrokken bij de aanvallen op Saoedische olie-installaties afgelopen weekend.

'De aanval kwam vanuit het noorden en werd duidelijk gesteund door Iran', zei een woordvoerder van het Saoedische ministerie van Defensie woensdagavond. Hij toonde tijdens een persconferentie delen van drones en raketten van Iraanse makelij. 'Het bewijs is onmiskenbaar.'

Iran heeft alle betrokkenheid bij de aanvallen die de Saoedische olieproductie nagenoeg halveerde altijd ontkend.

Met de onthulling schroeft Saoedi-Arabië de druk op Iran op. Het regime in Teheran heeft alle betrokkenheid bij de aanvallen die de Saoedische olieproductie nagenoeg halveerde altijd ontkend. Maar als aartsrivaal van Saoedi-Arabië was Iran van meet af aan hoofdverdachte.

De militaire woordvoerder beklemtoonde dat Iran moeite had gedaan om zijn betrokkenheid te verdoezelen. Het staat inmiddels vast dat de aanvallen niet vanuit Jemen werden gelanceerd. Nochtans hadden de Jemenitische Houthi-rebellen de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist. 

Amerikaanse sancties

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde enkele uren voor de Saoedische onthullingen aan dat hij extra sancties neemt tegen Iran. Hij gaf zijn minister van Financiën, Steven Mnuchin, opdracht maatregelen te nemen. Hij zei niet welke sancties hij in gedachten heeft. Iran gaat al gebukt onder zware Amerikaanse strafmaatregelen. 

Saoedi-Arabië verspreidde woensdag foto's van de schade aan zijn olie-installaties. ©Photo News

Het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt ook aan een onderzoek naar de aanslagen van zaterdag. Toen werden twee grote olie-installaties in Saoedi-Arabië getroffen door drones en kruisraketten. Het Amerikaanse rapport wordt naar verluidt binnenkort openbaar gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud