Saoedische kroonprins gelinkt aan verdwijning dissident

De journalist Jamal Khashoggi verdween op 2 oktober spoorloos na een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul. ©AFP

Een van de verdachten bij de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi duikt geregeld op in de entourage van de kroonprins Mohammed bin Salman.

Het ziet ernaar uit dat steeds meer vingerafdrukken van het Saoedische regime opduiken bij de verdwijning van - en de hoogstwaarschijnlijke moord op - Khashoggi, een Saoedische journalist die in Washington woonde en kritisch is voor het regime van kroonprins bin Salman.

Khashoggi verdween op 2 oktober, nadat hij een bezoek had gebracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul, om er documenten voor zijn huwelijk op te halen. De zaak veroorzaakt oplopende spanningen tussen Turkije en Saoedi-Arabië en plaatst ook de Verenigde Staten, een trouwe bondgenoot in de gemeenschappelijke strijd tegen Iran, in een lastig parket

Er doken gisteren berichten op als zou Riyad in een compromis de moord erkennen, maar proberen die af te doen als het werk van een 'overijverig' eskader dat op 2 oktober op eigen houtje handelde. Dat belooft echter moeilijk te worden, schrijft The New York Times. 

Volgens het Amerikaanse dagblad is een van de 15 verdachten die de Turkse autoriteiten identificeerden een man die geregeld in het gezelschap van bin Salman opduikt. Het gaat om Maher Adbulaziz Mutreb.

Die dook onder meer in de buurt van bin Salman op toen de kroonprins in Parijs en Madrid van het vliegtuig stapte en ook bij bezoeken dit jaar aan Houston, Boston en de Verenigde Naties. Onderzoekswerk van de Times leert dat negen van de 15 verdachten connecties hebben met de Saoedische veiligheidsdiensten of andere overheidsinstellingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud