Saudi's bombarderen Jemen tweede nacht op rij

©EPA

Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft de voorbije nacht opnieuw doelen van de Houthi-rebellen aangevallen. De interventie wakkert de vrees voor een regionaal conflict aan, want Iran steunt de opstandelingen.

Donderdag al werden de eerste bombardementen boven Jemen uitgevoerd. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voerde in het land luchtaanvallen uit om de opmars van de Houthi-rebellen te stoppen. Vannacht werd het offensief voortgezet. De Saudi’s en hun partners reageren zo op een noodkreet van het Jemenitische regime. Dat smeekte begin deze week om steun van de Golfstaten om te voorkomen dat de Houthi’s weldra in het hele land de plak zwaaien.

De sjiitische opstandelingen controleren al verscheidene maanden het noorden van Jemen. Ook de hoofdstad Sanaa is sinds september vorig jaar in hun handen. De afgelopen dagen gingen in meerdere hoofdsteden in het Midden-Oosten evenwel alarmbellen af omdat de Houthi’s in sneltreinvaart oprukten naar Aden.

Saudi-Arabië is erin geslaagd een coalitie op de been te brengen voor het offensief tegen de Houthi’s. Uit de Golfregio sloten de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit en Qatar zich bij het initiatief aan. Maar ook Egypte, Jordanië en Sudan lieten weten betrokken te zijn bij de luchtaanvallen. Pakistan steunt de actie en overweegt grondtroepen te sturen. Turkije beraadt zich over logistieke steun. Marokko steunt de operatie maar wilde niet bevestigen of het er actief aan deelneemt. De Verenigde Staten zijn bereid logistieke en inlichtingensteun te verstrekken.

In die zuidelijke havenstad hield de legitieme president van het land, Abd Rabu Mansour Hadi, zich sinds vorige maand schuil. Maar de opmars baarde vooral ook zorgen omdat de rebellen de strategische straat van Bab al-Mandab, waarlangs elke dag meer dan 3 miljoen vaten olie passeren, zouden controleren als ze erin slagen door te stoten tot de havenstad. De president is het land uit gevlucht, en verblijft nu in Saudi-Arabië.

Bombardementen

‘We zullen alles in het werk stellen om te voorkomen dat de legitieme regering van Jemen valt’, zeiden de Saudische autoriteiten. Zelfs een grondoffensief behoort tot de opties. De Saudische interventie wakkert de vrees voor een regionaal conflict aan. Want terwijl Riyad zich vierkant achter de Jemenitische president Hadi geschaard heeft, kunnen de Houthi’s rekenen op de steun van het sjiitische regime in Iran.

Het was dan ook geen verrassing dat Teheran de militaire tussenkomst van de Saudi’s in Jemen niet echt kon smaken. ‘We vragen de agressie in Jemen onmiddellijk te stoppen. Militaire actie in dat land zal de zaken nog ingewikkelder maken’, luidde het op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Syrië, een bondgenoot van Iran, veroordeelde de ‘onverholen agressie’.

Grondtroepen

©RV DOC

Analisten speculeren over de bedoelingen van de Saudi’s. ‘Riyad weet dat het het conflict niet kan oplossen met deze bombardementen. Wellicht wil Saudi-Arabië de Houthi’s met de luchtaanvallen tot een dialoog dwingen’, zei Mustafa Alani, een analist van het Gulf Research Center in Genève, aan het persagentschap Bloomberg.

De kans dat de Saudi’s ook grondtroepen sturen naar Jemen, achten politieke waarnemers klein. Ze herinneren eraan dat de Houthi’s Saudi-Arabië in het verleden al deden bloeden. Eind 2009 sneuvelden meer dan 100 Saudische militairen tijdens een drie maanden durend conflict met de sjiitische rebellen uit Jemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud