Advertentie

Slag om Aleppo woedt in alle hevigheid

Een beeld uit een video die de Syrische rebellen hebben verspreid.

Het Syrische regeringsleger zet de grote middelen in om de stad Aleppo te heroveren op de rebellen. Die laatsten roepen de internationale gemeenschap op zware wapens te leveren om weerstand te bieden.

'Wij vechten met primitieve wapens. Wij willen wapens die de tanks en gevechtsvliegtuigen kunnen tegenhouden', zei Abdulbaset Sayda, de voorzitter van de Syrische Nationale Raad. Hij riep de Arabische 'broeders en vrienden' op het Vrije Syrische Leger (FSA) te steunen.

Het FSA bestaat uit enkele duizenden opstandelingen, onder wie veel gedeserteerde militairen. De groepering krijgt officieel geen militaire steun uit het buitenland. Maar er zijn aanwijzingen van wapenleveringen via het zuiden van Turkije. 

Sayda's oproep viel samen met een escalatie van het geweld in Syrië. Het regeringsleger opende zaterdag een grootscheeps offensief in Aleppo. Rebellen hadden vorige week grote delen van de stad veroverd.

No-flyzone

Een kopstuk van het gewapende verzet in Aleppo vroeg het Westen zondag een no-flyzone te installeren in het noorden van het land. Hij beschuldigt het Syrische regime ervan een 'massamoord' voor te bereiden in Aleppo. 

'We vragen aan het Westen om een no-fly zone te installeren. We zijn er klaar voor om dit regime te laten vallen', zei kolonel Abdel Jabbar al-Oqaidi.  Hij meldde een escalatie van het geweld in Aleppo maar zei dat de rebellen flink weerstand boden tegen het regeringsoffensief. 

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Moualem, beweerde dat de rebellen in Aleppo afstevenen op een nederlaag. Hij zei dat tijdens een bezoek aan Iran, de trouwste bondgenoot van Syrië in de regio. 

Bloedbad

De vrees is groot dat het offensief in Aleppo uitdraait op een enorm bloedbad. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep de regering van president Bashar al-Assad op de aanvallen op de stad stop te zetten.

Volgens de oppositie vielen sinds zaterdagochtend in Aleppo tientallen doden. Duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. In de stad is ook een gebrek aan voedsel en elektriciteit.

De Franse president François Hollande vraagt een snelle tussenkomst van de VN-Veiligheidsraad. 'Ik richt me nogmaals tot Rusland en China zodat ze begrijpen dat er chaos en burgeroorlog komt als Bashar al-Assad niet wordt tegengehouden.'

Vetorecht

Rusland en China, twee van de vijf permanente leden in de Veiligheidsraad, hebben tot nog toe al drie keer hun vetorecht gebruikt tegen een VN-resolutie voor Syrië. Zaterdag heeft Rusland nog eens zijn steun betuigd aan het offensief van het Syrische leger.

Het land stoort zich bovendien aan de westerse kritiek op het regime van al-Assad. 'Hoe kan je nu verwachten dat de Syrische regering zegt: 'ga je gang, werp me maar omver'. Dat is niet realistisch,' zei minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aan het persagentschap Interfax.

Lavrov kloeg de buitenlandse steun voor de oppositie in Syrië aan. 'De prijs van dit alles is alleen dat er meer bloed vloeit.' De Golfstaten beslisten in april geld op tafel te leggen om de Syrische rebellen te betalen. 

Resolutie

Oppositieleider Sayda riep op actie te ondernemen buiten de VN-Veiligheidsraad om. Hij ziet een weg via een resolutie van de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie, die zou worden ingebracht door de Arabische Liga. 

Sayda zei ook samen met andere oppositiegroepen te werken aan een overgangsregering. Die moet de macht overnemen na de val van het regime van president Bashar al-Assad.

De oppositie is evenwel gekant tegen een compromis waarbij Assad een vrijgeleide krijgt om het land te verlaten. De president moet zich volgens Sayda verantwoorden voor het bloedige geweld van de afgelopen 17 maanden.

'Het voorbeeld van Jemen mag zich niet afspelen in Syrië', zei Sayda. 'Er zijn massamoorden gebeurd. We zijn ervan overtuigd dat Assad berecht moet worden. Hij is een crimineel en hij mag zeker niet onderduiken.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud