Staakt het vuren in de maak voor Syrië

Voorlopig blijven Syrische regeringstroepen en rebellenbewegingen elkaar bestoken, zoals hier in Aleppo - Foto AFP

De Syrische regeringstroepen zijn bereid om een staakt-het-vuren te respecteren tijdens het islamitische Offerfeest, dat op 26 oktober start en 4 dagen duurt. Dat heeft bemiddelaar Lakhdar Brahimi laten weten. Hij hoopt daarop te kunnen voortbouwen om tot een duurzaam einde van de gevechten te komen.

'Na mijn bezoek aan Damascus heeft de Syrische regering zich akkoord verklaard met een staakt-het-vuren voor de Aïd al-Adha, zoals het Offerfeest in het Arabisch heet', stelt Brahimi tijdens een persconferentie in de hoofdzetel van de Arabische Liga in Caïro. Een precieze termijn voor dat staakt-het-vuren gaf hij niet, maar het Offerfeest duurt officieel 4 dagen.

'De andere organisaties die we hebben kunnen contacteren, onder wie de leiders van gewapende groepen, hebben zich grotendeels akkoord verklaard met de principes van een staakt-het-vuren', zegt Brahimi nog.

'Als we dat bescheiden initiatief tot een goed einde kunnen brengen, hopen we te kunnen bouwen om een duurzamer en completer einde van de gevechten te bekomen', vervolgde de bemiddelaar. 'Dat moet dan uitmonden in een politiek proces waaraan iedereen kan deelnemen.'

Het is nu afwachten of er een formeel staakt-het-vuren komt, en of alle betrokken partijen dat zullen respecteren. Het Al Nosra-front, een radicale islamitische groepering die al verschillende aanslagen gepleegd heeft tegen het Syrische regime heeft al in een persmededeling laten weten dat het niet van plan is om het staat-het-vuren te respecteren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud