Advertentie

Straatprotest in Beiroet houdt aan

©EPA

Duizenden Libanezen zijn zondag opnieuw de straat opgegaan om het ontslag van de regering en nieuwe verkiezingen te eisen, terwijl buitenlandse geldschieters vergaderden over een hulpplan dan 253 miljoen euro opleverde.

Net als zaterdag leidde het straatprotest tot gewelddadige schermutselingen met de oproerpolitie. De betogers gooiden met stenen en blokkeerden de omgeving van het parlementsgebouw. De politie antwoordde met traangas en de wapenstok.

Ook op zaterdag werd het centrum van Beiroet omgevormd tot een slagveld. Zo’n 10.000 mensen verzamelden op het centrale Martelarenplein en namen kantoren van banken en ministeries in het vizier. Eén politieman kwam om het leven en volgens het Rode Kruis raakten zeker 170 betogers gewond.

De onvrede van de bevolking kwam tot een kookpunt na de ontploffing van 2.750 ton ammoniumnitraat in de haven van Beiroet, afgelopen dinsdag. De gigantische explosie kostte afgelopen aan zeker 158 mensen het leven. Meer dan 6.000 mensen raakten gewond en een groot deel van de stad werd letterlijk van de kaart geveegd.

Corruptie

Heel wat Libanezen zien die corruptie en de nalatigheid van de overheid als de indirecte oorzaak van de ramp en kwamen de voorbije dagen de straat op om het ontslag van de regering te eisen. De Libanese minister van Informatie, Manal Abdel Samad, is al opgestapt en werd zondagavond gevolgd door minister van Milieu Demianos Kattar. Maar daar nemen de betogers geen genoegen mee.

De Libanese economie, die al kreunde onder een torenhoge schuldenlast, de massale opvang van Syrische vluchtelingen en een grote werkloosheid, dreigt door de klap helemaal ten onder te gaan.

Eén van de vele sektarische leiders in het land, de christelijke maronitische patriarch Bechara Boutros al-Rai verklaarde zondag dat de regering ontslag moet nemen aangezien ze niet tot verandering in staat is.

Onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron vergaderden verschillende wereldleiders zondag via videoverbinding over een hulppakket voor het geteisterde land. Het Franse voorzitterschap maakte zondagavond bekend dat de ronde 253 miljoen euro had opgeleverd voor onvoorwaardelijke noodhulp.

Onder meer de Europese Unie maakte 30 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Libanon. De som komt bovenop de 33 miljoen euro die reeds kort na de explosie in de haven van Beiroet dinsdag was toegezegd.

Europa beklemtoont wel dat het geld streng gecontroleerd aan Libanon moet worden overgemaakt en dat het enkel mag dienen voor het verzorgen van de sterkst getroffen inwoners van het land. In het verleden verdween veel buitenlandse steun aan het land in de zakken van politieke heersers en van een corrupt ambtenarenapparaat.

Hezbollah

Ook verschillende landen hebben zondag financiële steun beloofd. Ook de Golfstaat Qatar zegde al 50 miljoen dollar hulp toe en zegt plannen te maken voor de wederopbouw van Beiroet. Duitsland zegt 10 miljoen toe, Zwitserland maakt 4 miljoen Zwitserse frank vrij.

Het Verenigd Koninkrijk stort 20 miljoen pond, Noorwegen 70 miljoen kronen (6,5 miljoen euro), Denemarken ongeveer 20 miljoen euro en Cyprus 5 miljoen euro.

Heel wat landen beloofden ook logistieke en materiële steun voor de hulpacties. Ons land besliste eerder om 5 miljoen euro vrij te maken voor humanitaire hulp.

Veel landen zijn traditioneel terughoudend met steun aan Libanon omwille van de grote invloed van Iran in het land. Teheran steunt de sjiitische, gewapende Hezbollah-beweging die door velen beschouwd wordt als het feitelijke gezag in Libanon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud