Syrië-gezant Annan werpt handdoek

Foto: AFP

Het mandaat van Kofi Annan als speciale Syriëgezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga zal, op zijn verzoek, niet verlengd worden. Dat verklaarde de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Annans mandaat loopt op 31 augustus ten einde.

Annan, die tussen 1997 en 2006 secretaris-generaal van de VN was, onderhandelde sinds 23 februari tussen het Syrische regime, opposanten en andere betrokken landen. Hij moest een oplossing vinden voor het gewapende conflict tussen het regime van Bashar al-Assad en de oppositie, maar is daar nooit in geslaagd. De belangrijkste oorzaak voor zijn beslissing zou de onenigheid binnen de VN-veiligheidsraad zijn. Rusland en China verzetten zich al maandenlang tegen elke resolutie die het Assad-regime veroordeelt.

Ban Ki-moon bedankt Annan voor 'zijn moedige inspanningen' en 'ziet het vertrek van Annan met lede ogen aan'. De VN-secretaris-generaal gaat nu samenzitten met Nabil al-Arabi, de voorzitter van de Arabische Liga, om snel een opvolger aan te wijzen.

Het nieuws komt op een dag dat er weer heel wat bloed vergoten werd in Syrië. Deze ochtend hebben de Syrische rebellen de militaire luchthaven van Menagh, op 30 kilometer van Aleppo, gebombardeerd. Van die luchthaven stijgen helikopters van het Assad-regime op die raids uitvoeren op de stad.

Eveneens raakte bekend dat Syrische veiligheidstroepen gisteren gisteren zo’n 43 mensen doodden in de buurt van hoofdstad Damascus. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden sommige slachtoffers geëxecuteerd. Volgens een rapport van de VN-Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) hebben bijna 3 miljoen Syriërs ten gevolge van de burgeroorlog dringend nood aan voedsel en hulp in de landbouw.

 

ntussen worden de gevechten tussen de rebellen en de regeringstroepen in de hoofdstad Damascus en in de tweede stad Aleppo steeds heviger. In de omgeving van Damascus vielen bij een aanval van de Syrische veiligheidstroepen gisteren zo’n 43 doden. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden sommige slachtoffers geëxecuteerd.

Voorts hebben de Syrische rebellen deze ochtend de militaire luchthaven van Menagh, op 30 kilometer van Aleppo, gebombardeerd. Van die luchthaven stijgen helikopters van het Assad-regime op die raids uitvoeren op de stad. In Syrië is het nu al 17 maanden onrustig.

Intussen worden de gevechten tussen de rebellen en de regeringstroepen in de hoofdstad Damascus en in de tweede stad Aleppo steeds heviger. In de omgeving van Damascus vielen bij een aanval van de Syrische veiligheidstroepen gisteren zo’n 43 doden. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden sommige slachtoffers geëxecuteerd.

Voorts hebben de Syrische rebellen deze ochtend de militaire luchthaven van Menagh, op 30 kilometer van Aleppo, gebombardeerd. Van die luchthaven stijgen helikopters van het Assad-regime op die raids uitvoeren op de stad. In Syrië is het nu al 17 maanden onrustig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud