Syrisch leger claimt inname noordelijke stad Manbij

De Amerikanen hebben vandaag nog een basis in Manbij. Maar president Trump wil die troepen terugtrekken. De Koerden zijn beducht voor een Turks offensief zodra de Amerikanen weg zijn. ©AFP

De demarche kwam er na een vraag van de Koerdische YPG-milities om de stad te helpen verdedigen tegen Turkije. De oproep komt enkele dagen na de aankondiging van de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië.

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad claimt vrijdag dat het voor het eerst in jaren de noordelijke stad Manbij is binnengetrokken en daar de Syrische vlag heeft gehesen. 'We gaan de veiligheid garanderen van alle Syrische burgers in en rond Manbij', luidde het in een mededeling. Of het Syrische leger de hele stad ingenomen heeft, was vrijdagmiddag nog niet duidelijk.

Het Syrische leger gaf met de intrede in Manbij, zo'n 30 kilometer ten westen van de Eufraat, gehoor aan een oproep van de Koerdische YPG-milities. Die hadden Assad eerder op de dag gevraagd te helpen bij het verdedigen van de stad tegen Turkije.

Turks offensief

Ruim een week geleden zei de Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, dat zijn land een offensief tegen 'terroristen' in Manbij voorbereidt. Daarbij doelde de bewindsman met name op de Koerdische YPG. Ankara was al begonnen met het versterken van de troepenmacht aan de grens met Syrië.

Daarom hebben we het Syrische leger gevraagd troepen te sturen die onze posities in en rond Manbij kunnen overnemen om de stad te beschermen tegen de Turkse bedreigingen.

Turkije beschouwt de militie als een terreurorganisatie die nauwe banden onderhoudt met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Die strijdt al jaren voor meer rechten voor de Koerdische minderheid in Turkije.

De YPG ijvert voor de oprichting van een autonome Koerdische regio in Syrië. De militie speelde de voorbije jaren ook een belangrijke rol in de Syrische burgeroorlog. Ze streed vooral in het noorden en het oosten van het land tegen Islamitische Staat (IS).

Strijd tegen IS

De afgelopen dagen verlieten YPG-leden Manbij om in het oosten van het land de IS-jihadisten te gaan bekampen. 'Daarom hebben we het Syrische leger gevraagd troepen te sturen die onze posities in en rond Manbij kunnen overnemen om de stad te beschermen tegen de Turkse bedreigingen', stelde de YPG in een communiqué.

2.000
Amerikaanse militairen in Syrië
De VS hebben momenteel ruim 2.000 militairen in Syrië. Die stonden de voorbije jaren de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), onder meer met luchtsteun, bij in de strijd tegen IS.

De oproep van de Koerdische militie kwam er enkele dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt had zijn troepen terug te trekken uit Syrië. 'We hebben IS in Syrië uitgeschakeld, mijn enige reden om daar tijdens het Trump-presidentschap te zijn', luidde het op Twitter.

De VS hebben momenteel ruim 2.000 militairen in Syrië. Die stonden de voorbije jaren de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), onder meer met luchtsteun, bij in de strijd tegen IS. De YPG zijn de belangrijkste component van de SDF.

Rusland

Tegenstanders van Trumps beslissing vrezen dat de SDF zonder de Amerikaanse militaire steun de strijd tegen IS niet met succes kunnen voortzetten. Zeker als Turkije Noord-Syrië binnenvalt en de Koerdische militie ook op dat front actief moet zijn.

De intrede van het Syrische leger in Manbij gaat bijdragen aan de stabilisatie van de situatie. Het is positief dat het Syrische leger een steeds groter gebied onder zijn controle heeft.

Rusland, een trouwe bondgenoot van president Assad, juicht de recente ontwikkelingen in Syrië intussen toe. 'De intrede van het Syrische leger in Manbij gaat bijdragen aan de stabilisatie van de situatie. Het is positief dat het Syrische leger een steeds groter gebied onder zijn controle heeft', zei een woordvoerder van het Kremlin.

De Russen zijn sinds september 2015 militair actief in Syrië. Met hun steun wist het regime-Assad grote delen van het land te heroveren op de rebellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n