'Syrisch leger start uitgebreid grondoffensief'

Vanop Russische oorlogsschepen worden raketten afgevuurd op IS-doelwitten in Syrië. ©© TASS/ITAR-TASS Photo/Corbis

Het Syrische leger heeft woensdag, met de steun van de Russische luchtmacht, een uitgebreid grondoffensief opgestart in het centrum van het land. Dat meldt een Syrische militaire bron.

'Het Syrische leger en zijn bondgenoten zijn een uitgebreide grondoperatie gestart in het noorden van de provincie Hama, met bescherming vanuit de lucht van de Russen', aldus de militaire bron. De militairen strijden er tegen oppositiegroepen, onder wie gematigde rebellen en islamisten, maar ook tegen het al-Nosrafront, de Syrische tak van terreurgroep al-Qaida. Het Syrische leger wordt bijgestaan door het Russische leger, dat zeer gerichte luchtaanvallen uitvoert.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde eerder op de dag dat Moskou de luchtaanvallen in Syrië ging opdrijven met het oog op een grondoffensief van het leger van president Bashar al-Assad tegen IS. Hij verklaarde ook dat Rusland bereid is om eveneens contacten te leggen met het Vrije Syrische Leger, de voornaamste gematigde gewapende groep in Syrië, om eventueel samen tegen IS te strijden en een politieke oplossing te zoeken voor het conflict.

Rusland sprak ook over een mogelijke coördinatie van de Russische luchtaanvallen met die van de internationale coalitie tegen IS die wordt geleid door de Verenigde Staten, maar de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter reageerde al snel met de boodschap dat er geen samenwerking komt. 'Ik heb al gezegd dat we vinden dat Rusland een slechte strategie heeft. Ze blijven doelwitten bombarderen die niet van IS zijn. We vinden dat dat een fundamentele fout is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud