Advertentie

Syrisch regime executeert massaal burgers

Een Syrische man in Douma, een rebellenstad nabij Damascus. ©AFP

Het Syrische regime heeft zeker 13.000 mensen opgehangen bij een gruwelijke campagne tegen vermeende opposanten.

Tussen 2011 en 2015 vonden in de beruchte Saydnaya-gevangenis, nabij de Syrische hoofdstad Damascus, iedere week massa-executies plaats. Daarbij zijn ongeveer 13.000 mensen opgehangen, concludeert Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport.

Geen enkele van de gevangenen die werden opgehangen ontving die gruwelijke straf na iets wat ook maar in de verste verte lijkt op een eerlijk proces, stelt Amnesty. 'Een zogenaamde militaire rechtbank veroordeelt een gevangene in een procedure die spot met alle rechtsnormen en niet meer dan twee minuten in beslag neemt.'

'De gruweldaden leggen een verborgen, weerzinwekkende campagne bloot die is goedgekeurd door de hoogste kringen in het Syrische regime en die bedoeld is om elke vorm van verzet onder de Syrische bevolking te breken', zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.

Systematische marteling

Het rapport 'Human slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison' toont volgens Amnesty aan dat de Syrische overheid in de gevangenis bewust onmenselijke omstandigheden creëert door de gevangenen te martelen en door hun  eten, drinken, medicijnen en medische zorg te ontzeggen.

50
Twee keer per week werden zeker 50 gevangenen opgehangen.

De ophangingen in de Saydnaya-gevangenis vonden een of twee keer per week plaats, meestal op maandag en woensdag, midden in de nacht. Per keer werden tot 50 gevangenen geëxecuteerd. Het onderzoek is mede gebaseerd op 84 getuigenissen van onder meer voormalige bewakers en leidinggevenden in de Saydnaya-gevangenis.

'De Syrische autoriteiten geven tot op het hoogste niveau hun goedkeuring aan de executies en wantoestanden in de gevangenis, die gekwalificeerd kunnen worden als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid', schrijft Amnesty.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud