'Syrisch regime foltert gevangenen'

Het regime van de Syrische president, Bashar al-Assad, foltert volgens Human Rights Watch gevangenen (Foto: Reuters).

Het Syrische regime mishandelt gevangenen in speciale foltercentra. Dat zegt Human Rights Watch (HRW). Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben de Syrische inlichtingendiensten verspreid over het hele land tientallen foltercentra.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch trok dinsdagochtend aan de alarmbel. In een rapport klaagt ze aan dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zijn tegenstanders zwaar mishandelt.

Sinds het losbarsten van de opstand tegen Assad, in maart 2011, sprak HRW met meer dan 200 mensen die door de autoriteiten mishandeld zouden zijn. De meeste slachtoffers zijn mannen tussen 18 en 35 jaar, maar ook vrouwen, kinderen en ouderen werden mishandeld.

'Uit hun getuigenissen blijkt dat het regime zeker 27 detentiecentra heeft, verspreid over het hele land', luidt het in het 81 pagina's tellende rapport.

Document

De mensenrechtenorganisatie brengt die centra ook allemaal in kaart in het document en voegt er zelfs satellietbeelden aan toe. De centra zouden zich onder meer in Damascus, Homs, Idlib, Aleppo, Daraa en Latakia bevinden.

Vooral de vier inlichtingendiensten van het land - het Departement van Militaire Inlichtingen, het Directoraat Politieke Veiligheid, het Directoraat Algemene Inlichtingen en het Directoraat Luchtvaartinlichtingen - zouden zich schuldig maken aan zware mishandelingen. 'Die diensten namen de voorbije 16 maanden tienduizenden mensen gevangen. Ze gebruikten meer dan 20 foltermethodes tegen hen', stelt Human Rights Watch.

Tekeningen

De organisatie voegt aan haar rapport een reeks tekeningen van foltermethodes toe. Gevangenen worden onder meer met stokken en kabels afgeranseld, met zuur overgoten en seksueel mishandeld. Bij andere gevangenen trokken leden van de inlichtingendienst vingernagels uit of dienden ze hen elektroshocks toe.

HRW geeft de getuigenis weer van een 31-jarige man die in juni in de regio Idlib opgepakt werd en in een detentiecentrum belandde. 'Ze dwongen me mijn kleren uit te trekken. Daarna zetten ze tangen op mijn vingers. Op mijn vingers, borst en oren plaatsten ze krammen. Die mocht ik enkel wegnemen als ik sprak. De krammen in mijn oren bezorgden me de meeste pijn.'

'Met twee draden die aan een autobatterij bevestigd waren, gaven ze me elektroshocks. Twee keer zetten ze elektrische stunguns op mijn genitaliën. Ik dacht dat ik mijn familie nooit meer zou zien. Gespreid over drie dagen folterden ze me drie keer op deze manier', zei de man nog.

Zaak

Human Rights Watch roept in het rapport de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op een zaak te beginnen tegen Syrië voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

'Het is gewoon verschrikkelijk hoe verspreid en onmenselijk die centra zijn. Alles wijst erop dat het regime er een duidelijk folterbeleid op nahoudt en gevangenen slecht behandelt. Er is sprake van misdaden tegen de menselijkheid', zegt Ole Solvang van HRW.

De kans dat het Syrische regime zich snel voor het Internationaal Strafhof moet verantwoorden voor de aangeklaagde praktijken lijkt klein. Al maanden voorkomen Rusland en China dat de VN-Veiligheidsraad fors kan optreden tegen Bashar al-Assad en zijn medestanders.

Rapport

De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Navi Pillay, had enkele uren voor de publicatie van het rapport van HRW ook al opgeroepen het Syrische dossier door te verwijzen naar het Strafhof in Den Haag 'omdat mogelijk misdaden tegen de menselijkheid en andere misdaden begaan zijn'. Zij wees erop dat ook de tegenstanders van het regime zich aan oorlogsmisdaden schuldig maakten.

Volgens de Verenigde Naties kwamen al meer dan 10.000 mensen om sinds het conflict 16 maanden geleden losbarstte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud