Syrische oppositie breekt in stukjes

Leden van de Tawheed Brigade - Foto: Maysun ©EPA

Duizenden Syrische rebellen hebben zich afgescheurd van de door het Westen gesteunde coalitie om een Islamitische beweging te vormen.

In totaal 13 Syrische rebellengroeperingen verklaarden in een statement het verzet tegen Assad vanaf nu te organiseren binnen een Islamitisch kader. Ook zouden er alleen groepen mogen toetreden die in Syrië zelf vechten. Het statement werd ondertekend door een dertiental groepen,, met hardliners zoals het aan al-Qaeda gelinkte Nusra Front maar ook meer gematigde groepen zoals de Tawheed Brigade en de Islam Brigade. 

Dat de 13 groeperingen alleen maar groepen toelaten die in Syrië zelf vechten, betekent de facto een afscheuring van de officiële en door het Westen gesteunde oppositie, namelijk de Syrische Nationale Raad. Die is immers gevestigd in Istanbul en wordt onder leiding van Ahmad Tumeh een beetje beschouwd als een 'oppositie in ballingschap'. 

In een voorgelezen internetboodschap licht Abdulaziz Salameh, politiek leider van de Tawheed Brigade, de omwenteling toe: 'De troepen voelen dat groepen die buiten dit land gevormd worden of daar gevestigd zijn, niet door hen kunnen worden erkend.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud