Syrische oppositie dreigt met boycot gesprekken

De Syrische oppositieleider Ahmad Jarba dreigt met een boycot van de vredesgesprekken. - AFP ©AFP

Ahmad Jarba, voorman van de Syrische oppositie, dreigt met een boycot van de vredesgesprekken in Syrië. Hij stelt dat de oppositie niet naar Genève zal komen als de conferentie niet tot doel heeft om Syrisch president Assad van de macht te verdrijven.

In de aanloop naar een conferentie van de oppositiegezinde Vrienden van Syrië in Londen is er een statement uitgelekt van Ahmad Jarba, voorzitter van de Syrische Nationale Raad, tot op heden nog altijd de officieel erkende oppositie in Syrië. Jarba stelt dat de Syrische oppositie niet zal deelnemen aan de Syrische vredesgesprekken in Genève op 23 en 24 november als die gesprekken niet tot doel hebben om Syrisch president Assad van de macht te verwijderen. 

Daarmee stelt Jarba zich diametraal tegenover de Westerse leiders, die er alles aan doen om de verbrokkelde Syrische oppositie richting de vredesgesprekken te krijgen. 'Als de oppositie geen deel wil uitmaken van het vredesproces in Syrië, dan heeft het Syrische volk enkel nog de keuze tussen Syrisch president Assad aan de ene kant en de extremisten aan de andere kant,' aldus Brits minister van Buitenlandse Zaken William Hague. 

De vredesgesprekken in Syrië blijven op alle vlakken heikele materie. Verscheidene officials lieten al de datum van 23 en 24 november vallen, maar die datum is nog niet officieel bevestigd. Het is voorlopig ook onzeker wie aan de conferentie zal deelnemen.

Zelfs als de Syrische Nationale Raad vertegenwoordigd is, is het nog maar de vraag in hoeverre zij representatief is voor de rebellen. Verscheidene rebellengroepen verenigden zich recent in de zogenaamde 'Islamitische Alliantie', een radicaal verbond waarvan de leider trouw gezworen heeft aan Al QQaida-voorman Al Zawahiri. Op die manier lijkt het water erg diep tussen de gematigde Syrische Nationale Raad, die afgezonderd zit in Istanbul, en de rebellengroeperingen op het terrein. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud