Syrische oppositieleider stapt op

Moaz al-Khatib. (AFP) ©AFP

De Syrische oppositieleider Ahmed Moaz al-Khatib stapt op als hoofd van de Syrische Nationale Coalitie (SNC). Het ontslag illustreert de groeiende verdeeldheid in het oppositiekamp tegen president Assad.

'Ik kondig mijn ontslag aan bij de SNC om in alle vrijheid te kunnen werken, wat niet mogelijk is binnen een officiële organisatie', zegt Khatib in een persbericht op zijn Facebookpagina. Het verrassende ontslag komt een paar dagen na de verkiezing van Ghassan Hitto als rebellenpremier.

Tientallen landen en internationale organisaties erkennen de SNC als de wettelijke vertegenwoordiger van het Syrische volk. De coalitie werdopgericht onder druk van de internationale gemeenschap. Die had de tegenstanders van het regime in Damascus opgeroepen tot eenheid.

Khatib neemt ontslag meer dan vier maanden nadat hij werd gekozen als leider van de SNC. Eerder was er achter de schermen al druk gebakkeleid over de aanwijzing van een premier voor de gebieden die de opstandelingen hebben veroverd over het regime.

Brutaliteit

De opstand tegen president Bashar al-Assad begon twee jaar geleden. 'Terwijl de wereld toekeek, maakte het regime ons af met een ongeziene brutaliteit', zegt Khatib in zijn persbericht.

'Alle vernielingen van Syrische infrastructuur, de gedwongen ballingschap van honderdduizenden anderen waren niet genoeg voor de internationale gemeenschap om een beslissing te nemen die het volk kan helpen zich te verdedigen.'

De burgeroorlog in Syrië heeft al het leven gekost aan 70.000 mensen. Miljoenen burgers zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud