Syrische overloper kan chemische onthullingen doen

Eén van de vijf Amerikaanse oorlogsschepen. - Archief AFP ©AFP

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie zeggen dat een Syrische regeringsfunctionaris, die in contact kwam met het chemische programma, door hen is gevangenomen. Hij zou binnenkort onthullingen doen over een chemische aanval van het regime in maart.

Op een moment dat verschillende geheime diensten, zowel van de Verenigde Staten als van Frankrijk, naar buiten komen met rapporten die de chemische aanval van 21 augustus laatstleden moeten bewijzen, komen er berichten dat de onthullingen wel eens uit verrassende hoek zouden kunnen komen. 

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie bevestigden vanmiddag het circulerende bericht dat het hoofd van het forensisch team uit Aleppo gevangen zou genomen zijn door de rebellen. Die man zou ook in het bezit zijn van meer informatie over een mogelijke aanval met chemische wapens in maart en bereid zijn die te delen met de oppositie en de buitenwereld, aldus persagentschap Reuters. 

Testraket

Nog op dinsdag was er lange tijd onrust nadat een Russische radar melding maakte van twee kruisraketten die op weg waren naar het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee. Gezien de aanwezigheid van een vijftal Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee bestond even de vrees dat de raketten vandaar afkomstig waren en koers zouden zetten richting Syrië. 

Uit Damascus kwamen echter berichten dat er geen enkele aanwezigheid van kruisraketten of de inslag daarvan te bespeuren viel. Zowel de Russische ambassade in Damascus als een pro-Assad-omroep ontkenden een eventuele inslag. Ook de Russische radar die de raketten had opgemerkt, meldde net daarna dat de objecten het land niet zouden bereikt hebben en in zee zouden zijn geland. 

Israël maakte daarna bekend dat het ging om een testraket die werd afgevuurd in het kader van een gezamelijke militaire oefening met de Verenigde Staten. De Verenigde Staten ontkenden dat de raket was afgevuurd vanop één van hun schepen, het zou wel gaan om een raket afgevuurd in kader van het anti-rakettenprogramma van Israël. 

Schade

Ondertussen blijven berichten binnenstromen over de situatie in Syrië. Een Syrische krant, gerelateerd aan de machthebbers, maakt melding dat er reeds 1.500 miljard dollar aan schade is. Andere cijfers spreken over 2 miljoen gevluchte Syriërs buiten de grenzen, en 4,25 miljoen onthechte Syriërs binnen de grenzen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud