Syrische presidentsverkiezingen op 3 juni

De staatstelevisie verspreidde beelden van het bezoek van de Syrische president Bashar al-Assad aan de heroverde christelijke stad Maaloula op paaszondag. ©AFP

Syrië houdt op 3 juni presidentsverkiezingen. Dat heeft de voorzitter van het parlement maandag bekendgemaakt. Tegelijk blijft de burgeroorlog woeden. In Aleppo kwamen pas nog tientallen mensen om bij luchtaanvallen.

Vanaf dinsdag kunnen kandidaten voor het presidentschap zich melden. Namen zijn nog niet bekend. Het is de verwachting dat president Bashar al-Assad (°1965), sinds 2000 aan de macht, herkozen wordt.

De kans is groot dat hij de enige kandidaat is. Vooraanstaande activisten uit de oppositie worden van de verkiezing uitgesloten, ook al willen ze deelnemen. Volgens het kiesrecht moeten kandidaten de voorbije tien jaar in Syrië hebben gewoond.  Veel oppositieleden werden wegens de repressie van overheidswege tot ballingschap gedwongen. Vermoedelijk wordt bovendien slechts in gebieden gestemd, die onder controle van de regeringstroepen staan. 

Plannen om de verkiezingen te houden zijn door de internationale gemeenschap al omschreven als 'een parodie op dedemocratie'. De familie-Assad en de Baath-partij zijn al tientallen jaren aan de macht in Syrië. Bashars vader Hafez al-Assad was president van 1971 tot 2000, toen zijn zoon hem opvolgde. Die vecht sinds 2011 een oorlog uit tegen rebellen.

Op maandag komt er melding van een zware luchtaanval die zondag werd uitgevoerd op de noordelijke stad Aleppo, waarbij tientallen mensen omkwamen volgens een monitoringgroep. Daarnaast is er op verschillende plekken sprake van aanvallen met bommen gemaakt van vaten die volgestopt worden met explosieven en olie en uit helikopters worden gegooid. Het gebruik van deze goedkope, geïmproviseerde bomvaten is al herhaald veroordeeld in het Westen, maar het gaat haast dagelijks door.

Zondag, op Pasen, bezocht Assad de oude christelijke stad Maaloula, die het regime vorige week heroverde op de islamistische rebellen. Het is vrij zeldzaam dat Assad de hoofdstad Damascus verlaat. Zijn bezoek aan het verwoeste Maaloula, zo'n 60 kilometer ten noorden van Damascus, wordt gezien als een signaal van het groeiende vertrouwen van het regime na recente winsten rond Damascus en in de regio langs de Libanese grens.

In het Syrische conflict zijn al meer dan 150.000 mensen om het leven gekomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud