Advertentie

Syrische rebellen bevriezen vredesgesprekken

Een Russische soldaat werkt aan de ontmijning van een gebied ten oosten van het pas heroverde Syrische stad Aleppo. ©EPA

De onderhandelingen over vrede in Syrië zijn nog niet begonnen of ze worden al de kop ingedrukt door de rebellen. Ze stellen dat het staakt-het-vuren niet gerespecteerd wordt.

De onderhandelingen zouden eind deze maand van start moeten gaan in de Kazachse hoofdstad Astana. De rebellen stoppen ze vanwege de 'schendingen' door het regime van het staakt-het-vuren, dat vier dagen geleden is ingegaan.

'Aangezien de schendingen voortduren, kondigen de rebellengroepen de bevriezing aan van alle gesprekken die gelinkt zijn aan de onderhandelingen van Astana', stellen de rebellen in een persbericht. Rusland en Turkije hadden enkele dagen geleden een akkoord bereikt voor gesprekken over een einde van de burgeroorlog, die al vier jaar duurt. 

Aangezien de schendingen voortduren, kondigen de rebellengroepen de bevriezing aan van alle gesprekken die gelinkt zijn aan de onderhandelingen van Astana.
Syrische rebellen

De rebellen verklaarden nog dat zij 'het staakt-het-vuren in het hele land hebben gerespecteerd'. 'Het regime en zijn bondgenoten hebben niet opgehouden het vuur te openen en hebben regelmatig zware schendingen begaan in de regio's Wadi Barada en Oost-Ghouta. Ondanks meerdere oproepen aan de partij die borg staat voor het regime (Rusland, red.) duren de schendingen voort, wat het leven van honderdduizenden mensen in gevaar brengt.'

Broze bestand

Maandag meldden de rebellen en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat het Syrische regime opnieuw begonnen was met luchtaanvallen op Wadi Barada, in de buurt van de hoofdstad Damascus, en in het zuiden van Aleppo. De rebellen hadden afgelopen weekend al gewaarschuwd dat ze het staakt-het-vuren zouden opblazen als het regime niet zou ophouden het bestand te schenden.

Rusland bemiddelde samen met Turkije een wapenstilstand tussen verschillende vijanden in het Syrische conflict. Dat broze bestand, dat geen betrekking heeft op de jihadisten van groepen als Al Qaeda en Islamitische Staat, is sinds vrijdag van kracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud