Syrische rebellen nemen grensposten in

Syrische rebellen nabij Aleppo, de tweede stad van het land (foto: AFP)

De Syrische opstandelingen claimen dat ze enkele cruciale grensposten hebben ingenomen aan de grenzen met Turkije en Irak. Dat meldt Al Jazeera, Iraakse topambtenaren bevestigen het bericht.

De nieuwszender Al Jazeera toont beelden van rebellen die portretten van president Assad neerhalen aan de grenspost Bab al-Hawa op de Turks-Syrische grens. Ook de Iraakse Alsumaria bericht over ingenomen grensposten.

Volgens de BBC zijn alle grensposten met Irak nu in rebellenhanden, inclusief de belangrijke grenspost Abu Kamel - op de weg van Aleppo naar Bagdad - aan de Eufrates-rivier.

Het bericht wijst er opnieuw op dat het regime van Assad stilaan de greep over het land verliest. Woensdag kwamen drie topministers van het regime om bij een aanslag in hartje Damascus. Tot dan was de hoofdstad relatief buiten schot gebleven voor de opmars van de rebellie.

Tegelijk lopen berichten binnen dat donderdag minstens 248 mensen omkwamen bij gevechten in Syrië, onder wie 109 burgers. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om de zwaarste tol in zestien maanden.

Het observatorium spreekt van 109 burgers, 93 soldaten en 46 militanten of deserteurs die doorheen de dag om het leven kwamen.

De gevechten concentreerden zich in Damascus, maar er werd ook strijd geleverd in Homs, Alep, Idleb en Hama, aldus de ngo.

Verenigde Naties

De opmars van de rebellen contrasteert met de patstelling bij de Verenigde Naties (VN). Rusland en China stelden hun veto tegen een westerse resolutie die voor strengere sancties tegen het Syrisch regime pleit.

De veiligheidsraad van de VN moet nog steeds beslissen of de missie van 300 VN-waarnemers in Syrië verlengd wordt. Die missie loopt vandaag af, het Verenigd Koninkrijk wil een 'laatste verlenging van 30 dagen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud