Syrische topministers komen om in aanslag

Drie Syrische toppolitici van het Assad-regime, waaronder de schoonbroer van de president, zijn omgekomen bij een explosie in de hoofdstad Damascus. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dringen aan op een harder standpunt van de Verenigde Naties, maar Rusland blijft dwarsliggen.

De explosie vond plaats op één van de meest beveiligde plekken van Syrië, het gebouw van de nationale veiligheidsdienst. Het nieuws komt van de Syrische staatstelevisie en werd daarna bevestigd door al-Manar, de zender van de sjiïetische groepering Hezbollah, en door buitenlandse diplomaten. Eén van de veiligheidsagenten zou zichzelf tot ontploffing hebben gebracht.

De minister van Defensie Dawud Rajha kwam daarbij om. Het gaat om de eerste topman uit het regime van president Basjar al-Assad die gedood wordt sinds het uitbreken van de opstand van de bevolking tegen het alawitische minderheidsregime. Rajha was zelf geen alawiet maar een christen. Naast zijn functie van minister van Defensie was hij ook de tweede in bevel over het Syrische leger en vice-voorzitter van de ministerraad.

Hoeveel slachtoffers de aanslag maakte is nog niet duidelijk, wel dat ook de Syrische minister van Binnenlandse Zaken Muhammad Ibrahim al-Shaar en Assef Shawkat, de schoonbroer van president Basjar al-Assad, het niet overleefden. Shawkat is ook vice-minister van Defensie. Aanvankelijk werd gemeld dat ze naar het ziekenhuis gebracht waren, later meldde de staatstelevisie dat ze aan hun verwondingen bezweken waren.

Volgens de laatste berichten eist Liwa al-Islam, een islamitische groepering die deel uitmaakt van de oppositie, de aanslag op. Het gebouw van de veiligheidsdienst bevindt zich in de wijk Rawda in het centrum van Damascus.'De Staat en al zijn instellingen worden geviseerd. Het gaat om een open oorlog tegen alle Syriërs', verklaarde Khaled al-Abbud, een parlementslid.

Diplomatie

Volgens Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zitten de gevechten in Syrië nu in een 'beslissende faze'. Daarom zal Rusland nooit een resolutie in de Veiligheidsraad laten passeren die de Verenigde Naties een mandaat zou geven om tussen te komen. 'Als er sprake is van een revolutie moet die niet gesteund worden door de VN', klinkt het.

Maar de aanslag is voor de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague een reden om aan te dringen op 'ingrijpende actie' van de Verenigde Naties om een einde te maken aan het conflict. De Duitse kanselier Angela Merkel vindt dat ook. 'Deze gebeurtenissen bewijzen dat het de hoogste tijd is een nieuwe resolutie goed te keuren om deze burgeroorlog te beëindigen.

Sinds begin deze week is de oppositie erin geslaagd om de hoofdinspanning van de gevechten te verleggen naar de hoofdstad om zo het regime in het hart te treffen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud