Advertentie

Taliban belegeren belangrijke Afghaanse steden

©EPA

Nu bijna alle buitenlandse troepen tegen september vertrekken, zetten de taliban hun opmars verder richting belangrijke steden in het zuiden en westen van Afghanistan.

Nadat is aangekondigd dat de Amerikanen en de NAVO Afghanistan zouden verlaten tegen september, kenden de taliban een snelle opmars in de landelijke gebieden. Ze zouden al de controle hebben over bijna de helft van Afghanistan, inclusief de lucratieve grensovergangen met Pakistan en Iran, meldt de Britse openbare omroep BBC.

Maar er wordt nu ook strijd geleverd met het regeringsleger over de controle van drie belangrijke steden in het zuiden en westen van het land. De vrees voor een humanitaire crisis is groot, aldus de BBC.   

In de zuidelijke provincie Helmand strijden de talibanstrijders nog steeds met de regeringstroepen in de stad Lashkar Gah. De opstandelingen lanceerden ongeveer vier dagen geleden een offensief op de stad.

In de economisch gezien belangrijke stad Herat vechten militanten tegen regeringsgezinde troepen op slechts enkele kilometers van het stadscentrum. Vrijdag viel de taliban er nog de kantoren van de Verenigde Naties aan. Daarbij kwam een Afghaanse politieagent om het leven en vielen verschillende gewonden.

Ook de zuidelijke stad Kandahar ligt onder vuur. Zaterdagnacht troffen minstens drie raketten van de taliban de luchthaven. De bewoners vrezen dat de stad zal worden ingenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud