Tegenstrijdige berichten over strijd in Kobani

Een rookpluim stijgt op boven Kobani na een Amerikaans bombardement. ©REUTERS

De Koerdische milities in de Noord-Syrische stad Kobani houden stand tegen Islamitische Staat, beweert het Amerikaanse leger. Maar Syrische bronnen waarschuwen dat de jihadi's van IS blijven oprukken.

De Verenigde Staten lieten donderdag weten dat de Koerden flink stand houden in Kobani. 'Alles wijst er op dat de lokale Koerdische milities het grootste deel van de stad blijven controleren en dat ze verzet bieden aan Islamitische Staat', klonk het in een  communiqué van het leger.

De inschatting van de Amerikanen is opmerkelijk optimistisch. Eerder deze week had een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie nog laten verstaan dat de  jihadi's van IS aan de winnende hand zijn. De luchtaanvallen op IS zouden het extremistische offensief niet kunnen tegenhouden, zei hij toen.

Zowat 5.000 Koerdische strijders leveren al weken een strijd van leven en dood om uit handen van IS te houden. De jihadi's zijn de Syrische stad, vlakbij de grens met Turkije  binnen gedrongen en hebben in de oostelijke wijken  hun zwarte vlaggen gehesen. De VS en hun bondgenoten voerden de voorbije dagen een rist bombardementen uit op de stad.

Slaagkansen

Syrische en Koerdische bronnen zijn minder optimistisch over de slaagkansen van de Koerdische verdediging. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde dat IS donderdag nog terreinwinst boekte. 'IS controleert meer dan een derde van Kobani', zei Rami Abdulrahman van het SOHR. Andere bronnen hadden het over een kwart.

Esmat al-Sheikh, de commandant van de Koerdische milities in Kobani, bevestigde dat zijn troepen in de verdrukking zitten. Hij meldde zware straatgevechten. Naar verluidt dreigen de Koerden  binnenkort zonder munitie te vallen. Sowieso zijn de IS-strijders stukken beter bewapend dan de Koerden.

De Koerden eisen dat Turkije de grens opent voor wapenleveringen aan de strijders in Kobani, dat op enkele honderden meters van de grens ligt. Maar dat ziet Ankara niet zitten. De Koerdische militie YPG heeft immers banden met de verboden Turkse-Koerdische beweging PKK. De PKK heeft al gedreigd het vredesoverleg met de Turkse regering op te zeggen.

De Turkse autoriteiten vrezen dat een deel van de wapens voor Syrië vroeg of laat terugstromen naar Turkije en dat de PKK de gewapende strijd hervat. De Turkse onwil om tussenbeide te komen, leidde deze week al tot felle onlusten in heel Turkije. Bij betogingen door Koerden vielen zeker 25 doden. Het gaat om de dodelijkste onrust in jaren in Turkije.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud