Advertentie

Tientallen doden bij begrafenis Soleimani

Een rouwende menigte omstuwt het voertuig waarin het lichaam van generaal Qasem Soleimani in de stad Kerman ten grave wordt gevoerd. ©AFP

In Iran is de begrafenis van de door de VS gedode generaal Qassem Soleimani dinsdag uitgesteld nadat minstens 50 mensen werden vertrappeld in de rouwende menigte.

Ook raakten meer dan 200 mensen gewond in het gedrang in Kerman, waar Soleimani naar zijn laatste rustplaats zou worden gebracht. Dat meldt het Iraanse persbureau ISNA. Het is onduidelijk wanneer de generaal begraven wordt.

Maandag gingen Iraniƫrs al massaal de straat op in de hoofdstad Teheran. De Iraanse staatstelevisie sprak over 'miljoenen' mensen. Ze stonden stil bij het overlijden van de generaal en droegen vlaggen en portretten van Soleimani. Ze scandeerden 'dood aan Amerika'.

Dertien wraakscenario's

De generaal, de rechterhand van de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei, kwam vrijdag om in Irak door een Amerikaans bombardement. Zijn dood heeft de spanningen tussen de VS en Iran doen oplopen.

Iran zweert wraak te nemen. Het persagentschap Fars meldde dat volgens Ali Shamkhani, het hoofd van de Iraanse veiligheidsraad, dertien wraakscenario's worden onderzocht, waarbij zelfs de lichtste een 'historische nachtmerrie' zullen inluiden voor de Verenigde Staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud