Toch Vlaamse handelsmissie naar Saoedi-Arabië

De moord op de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi lokte internationaal protest uit. ©AFP

In maart organiseert Flanders Investment and Trade een groepszakenreis naar Saoedi-Arabië, ondanks eerdere uitspraken van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Vorig jaar trok de regeringspartij N-VA nog alle registers open tegen de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië, naar aanleiding van het Saoedische zitje in de VN-Commissie voor de Vrouwenrechten. Vlaams minister-president Geert Bourgeois kondigde in het parlement aan geen economische missies meer te organiseren naar het land. 'Het staat de kamers van koophandel natuurlijk vrij om dat te doen, zonder betrokkenheid van de Vlaamse regering. Maar zelf ga ik er zeker geen organiseren,' klonk het. Sindsdien is de situatie in Saoedi-Arabië niet bepaald verbeterd. Het omstreden regime stond onder zware internationale druk voor zijn aandeel in de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi.

'Autonome beslissing'

Toch ziet Bourgeois geen graten in de groepszakenreis van het overheidsagentschap Flanders Investment & Trade naar Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar. 'Dit is een autonome beslissing van het FIT, op vraag van de bedrijven, voor een zuiver economische missie. In die zin is de minister-president er politiek niet bij betrokken en blijft hij consequent', zegt zijn woordvoerster. Over de eerdere uitspraken van Bourgeois benadrukt ze dat er 'twee soorten economische missies' zijn. 'Diegene die hij zelf organiseert, en diegene die het FIT autonoom vastlegt. Hij sprak toen alleen over die eerste, dat hadden we toen misschien duidelijker moeten uitleggen.'

Bourgeois is ook niet van plan om op de rem te gaan staan. 'Het gaat over sectoren met onschuldige producten', zegt zijn woordvoerster. Ook het FIT is zich van geen kwaad bewust. 'Zolang er geen algemeen embargo komt uit België, Europa of de VN en wij geen wapens exporteren, is er geen bezwaar mogelijk', zegt projectbeheerder Mohsin Abbas.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect