Advertentie

'Toestand van Syrische vluchtelingen in Turkije steeds zorgwekkender'

Een vluchtelingenkamp in Suruc in Turkije. ©REUTERS

11.11.11 stelt in een nieuw rapport vast dat Turkije de grootste vluchtelingencrisis van het moment niet onder controle krijgt. 60 procent van de Syrische vluchtelingen leeft onder de armoedegrens en hun aanwezigheid leidt almaar vaker tot spanningen.

Turkije is al vijf jaar het land met de meeste vluchtelingen ter wereld. Op dit moment vangt het meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op, naast de 400.000 vluchtelingen uit andere landen. Hun leven is weinig rooskleurig. Verschillende parameters op het vlak van tewerkstelling, armoede en voedselzekerheid kleuren donkerrood.

Slechts 60.800 mensen kregen een toestemming om te werken op de Turkse arbeidsmarkt. Niet minder dan 59 procent van de Syriërs leeft onder de armoedegrens.  

Militaire offensief

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart is het publieke en politieke klimaat tegenover de vluchtelingen bovendien razendsnel verhard. De jongste maanden werden op grote schaal Syriërs naar hun land teruggestuurd. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van plan om op korte termijn miljoenen mensen terug te sturen, ondanks het militaire offensief in het noorden van Syrië en het risico dat ze gemarteld en gevangengenomen worden door de Syrische regering of gewapende oppositiegroepen.

11.11.11 publiceerde zijn rapport aan de vooravond van het eerste Global Refugee Forum, een topbijeenkomst van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR die dinsdag en woensdag in Genève plaatsvindt. Volgens de ngo moet de internationale gemeenschap een tandje bijsteken. Onder meer de Europese Unie doet onvoldoende om het lot van de vluchtelingen te verbeteren.

De EU voorziet weliswaar in 6 miljard euro voor de opvang in Turkije, maar dat volstaat niet om alle noden te lenigen. Bovendien financiert de EU de 'removal centres', die gebruikt worden om de Syrische vluchtelingen te dwingen terug te keren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud