Total helemaal weg uit Iran door sancties VS

©AFP

De Franse oliegigant Total heeft zich officieel teruggetrokken uit zijn miljardeninvesteringen in Iran.

Dat heeft de Iraanse minister van Olie, Bijan Namdar Zanghaneh, maandag bevestigd. Total vertrekt uit Iran wegens de Amerikaanse sancties tegen het land. President Donald Trump zei begin dit jaar eenzijdig het internationale nucleaire akkoord met Iran op en legde het land meteen extra sancties op. Daardoor mogen bedrijven die zaken met Iran doen geen zaken meer doen in de VS.

Op 6 augustus lanceerden de Amerikanen een eerste reeks sancties tegen Iran. Bedrijven krijgen 90 tot 180 dagen om zich uit Iran terug te trekken. Total koos daarop eieren voor zijn geld. Het Franse olieconcern is lang niet de eerste.

China

Eerder al besloten de automakers als PSA Peugeot Citroën, Renault en Mercedes-Benz-moeder Daimler de aftocht uit Iran te blazen. Ook de containerreus CMA CGM en Deutsche Telekom trokken zich terug.

Total investeerde in het gasveld South Pars, maar kondigde twee maanden geleden aan dat het een streep trekt door dat contract. Wellicht neemt het Chinese staatsbedrijf China National Petroleum Corporation het belang van Total over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud